Abraši: Sporazumi iz Vašingtona će stvoriti bolju povezanost na Zapadnom Balkanu

Arban Abraši
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski ministar infrastrukture Arban Abraši izjavio je da će infrastrukturni projekti, potpisani u Beloj kući između Kosova i Srbije, stvoriti bolju povezanost na Zapadnom Balkanu.

Abraši je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa istakao da će se finalizacijom železničkih i drugih projekata, kao i auto-puteva  koji su deo sporazuma u Vašingtonu, otvoriti mnoga nova radna mesta i mogućnosti za mlade preduzetnike, prenosi Gazeta Ekspres.

Najavio je da su auto-put "mira", pruga Priština-Merdare i pruga Niš-Priština projekti za koje namerava da ih finansira američka Međunarodna korporacija za finansijski razvoj.

Abraši je takođe govorio i o avio-liniji Priština-Beograd za koju se, kako je naveo, definiše sporazum sa avio-kompanijom "Lufthansa".

Prema njegovim rečima, ova avio-linija biće pokrenuta u rekordnom roku.

"Vlada je predstavila različite projekte tokom posete SAD, između ostalog i ovi projekti koji su ranije pokrenuti kao ideje u pismu o namerama, februara ove godine. Prijavili smo velike infrastrukturne projekte koji će stvoriti bolju povezanost na Balkanu, kako bismo stvorili više novih radnih mesta i mogućnosti za mlade preduzetnike i ljude na Balkanu", rekao je Abraši.

Kako je naveo, projekat koji je prošao i koji je usvojen u Beloj kući, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, je auto-put Priština-Merdare ili ostatak auto-puta "Ibrahim Rugova" u dužini 27 kilometara.

Ukoliko se postupci brzo završe, verujem da će biti završen u roku od 12 meseci, poručio je kosovski ministar infrastrukture.

Drugi projekat, dodao je, odnosi se na preostale, neobnovljene pruge, koje nisu u funkciji, Kosovo Polje-Meradre, koja ima dužinu od 45 kilometara.

"Ostavili smo otvorenu mogućnost da li će to biti postojeća ruta ili će biti izgrađena nova ruta, jer je poznato da je na delu koji prolazi kroz Prištinu, ova mreža ili ovaj put imalo većih intervencija. Takođe, tunel koji je oštećen zahteva veliku investiciju za njegovu rehabilitaciju. Dakle, u zavisnosti od toga da li je ova ruta ili neka druga, menjaće se i iznos uloženih sredstava", istakao je Abraši.