Alarmantan pad prihoda Poreske administracije, carine i primanja iz dijaspore

Poreska uprava Kosova
Izvor: GazetaBlic

Poreska administracija Kosova (PAK) i Carina Kosova uprkos vanrednoj situaciji nastavlja sa svojim aktivnostima radi postizanja postavljenih ciljeva, međitim pandemija kovid -19 značajno utiče na smanjenje naplate prihoda prema planiranim projekcijama, prenosi Kljan Kosova

Od januara do maja PAK je prikupila oko 220 miliona evra, što je prema rečima direktora uprave Iljir Murtezaja realizovano u veoma teškim vremenima.

On kaže da je pad prihoda od pandemije oko 50 miliona evra i naglašava da je teško vratiti taj deo sredstava.

"Šest meseci je još uvek zakonski rok za prijavljivanje i plaćanje poreza, a još nemamo zvanične podatke za šestomesečni period. Za pet meseci imamo zvanične podatke da su prikupljeni prihodi od oko 216 miliona evra, što je prihod ostvaren u teškim vremenima. Maj i jun, kao posebni meseci, rezultirali su prekoračenjem predviđenog za ova dva meseca, u martu i aprilu je bio vrlo visok negativan efekat na naplatu prihoda. Nerealizovani prihodi za mart i april iznosili su oko 49 miliona evra", rekao je Murtezaj.

Kosovska carina je u periodu od januara do juna prikupila 473 miliona, dok je u istom periodu prošle godine prihod iznosio 526 miliona evra.

"Tokom perioda izveštavanja za sve uvozne režime, porezi su smanjeni u iznosu od 52.472.255 evra odnossno 9, 97 odsto“, rekao je portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci za Kosova Pres.

Ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiu je rekao za KosovaPres, da se Kosovo suočava sa ekonomskom i socijalnom pandemijom.

Grdžaljiu takođe kaže da je pad prihoda Poreske uprave, carine i iz dijaspore zabrinjavajući.

„Sama činjenica da imamo smanjenje prihoda u Poreskoj administraciji Kosova, sama činjenica da imamo kontrakciju u Carini Kosova, i činjenica da nemamo doprinos dijaspore posredno sa njihovim prisustvom na Kosovu, najbolje dokazuje da je situacija zaista alarmantna. Kosovu je potreban novac u opticaju, moraju se naći mehanizmi ne samo za podršku preduzećima, već i građanima“, rekao je Grdžaljiu.

Dodao je da treba shvatiti da je Kosovo u vanrednoj situaciji.

"Kada imamo vanrednu situaciju, sve snage moraju biti mobilisane u interesu države i građana, ali nažalost to se ne događa", rekao je Grdžaljiu.

Ove godine je bilo 140 miliona evra doznaka ili 14 odsto manje u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok se očekuje da se taj pad još više produbi u vreme pandemije.

Dok je u izveštaju instituta GAP pod nazivom „Promene u budžetu Kosova" kao rezultat pandemije navedeno da su budžetski prihodi Kosova u periodu januar-maj 2020. godine, prema podacima Ministarstva finansija, bili oko 621 milion evra ili 106 miliona evra. 14,6 odsto niže nego u istom periodu 2019. godine.

U periodu mart-maj ove godine, tokom pandemije koronavirusa, kada je zaustavljena većina aktivnosti u privatnom i javnom sektoru na Kosovu, budžetski prihodi su bili 337 miliona evra ili 133 miliona evra ili 28,2 odsto niži u istom periodu 2019.

"Ovi podaci pokazuju da je pad budžetskih prihoda, kako se očekivalo, nastao u pandemijskom periodu kada je ekonomska aktivnost bila niska", navodi se u GAP-ovom izveštaju.