Albanija i Kosovo razmatraju još jedno zajedničko ulaganje u energetiku

eps-dalekovod
Izvor: N1 Info

Albaniju i Kosovo povezuje dalekovod od 400 kilovolti, zajednička i važna investicija za energetsko povezivanje koja je naišla na mnoge probleme, a u toku je analiza za još jednu investiciju koja se odnosi na izgradnju novog dalekovoda od 110 kilovata između Albanije i Kosova, prenosi Zeri. 

Energetski regulatorni entitet je povodom novog projekta naveo u izveštaju da, uzimajući u obzir visok potencijal hidrogeneracije, ali i drugih obnovljivih izvora, postoji mogućnost priključenja na 110 kV interkonektivni vod u u obliku prstena, od severoistočnog dela Albanije do područja sa velikom potrošnjom na Kosovu, kao što su Dečani, Dragaš i Prizren. 

Kako navode nadležni, na taj način će se iskoristiti mogućnost diverzifikacije proizvodnje energije štp će potencijalno dovesti do mogućeg smanjenja troškova proizvodnje za proizvođača u Albaniji I Kosovu i otkupa gubitaka od strane operatora prenosnog sistema po najnižim mogućim troškovima. 

"Diverzifikacija će omogućiti bolju administraciju pomoćnih usluga, bolje balansiranje sistema zbog neravnoteža koje mogu nastati dodavanjem obnovljivih resursa. Ovaj projekat će takođe povećati sigurnost i kvalitet snabdevanja potrošača električnom energijom, ali će istovremeno imati pozitivan uticaj na generatore, poboljšavajući nivoe napona", navodi se u izveštaju.

Postojeća linija od 400 kilovolti u albanskom delu je uz podršku nemačke banke KfV završena 2016. godine, ali je njeno puštanje u rad dugo odlagano zbog sukoba Srbije i Kosova. Vrednost linije je procenjena na 70 miliona evra.