Alijansa za budućnost Kosova najavljuje protest zbog poskupljenja struje, nezadovoljni i sindikati

ABK
Izvor: Reporteri

Nakon Socijaldemokratske partije, mogućnost organizovanja protesta zbog najavljenog poskupljenja struje pokazuje i Alijansa za budućnost Kosova čiji je lider Ramuš Haradinaj. Nezadovoljstvo je istakla i Unija sindikata Kosova navodeći da je Vlada postupila ishitreno prihvatanjem predloga za povećanje cene struje, prenosi Reporteri.

U saopštenju Alijanse se navodi da je predsedništvo ove stranke ocenilo da je poskupljenje struje u ovom trenutku predstavlja veoma lošu odluju. “Dok se na severu Kosova uopšte ne naplaćuje utrošena struja, nepravedno je značajno povećavati cenu struje za ostale građane, gde su na udaru domaćinstva i privreda”, poručuju iz ove partije.

Iz Unije su saopštenju da su sa zabrinutošću primili predlog za povećanje cene električne energije navodeći da se, zbog povećanja uvoznih cena, ne može prihvatiti čak i ako je tačno.

"Unija samostalnih sindikata Kosova je sa velikom zabrinutošću dočekala predlog povećanje cene električne energije i sa velikom zabrinutošću usvajanje ovog predloga od strane Vlade. KEDS rezonovanje da je poskupljenje struje posledica poskupljenja uvoza ne može se prihvatiti čak i ako je tačno, a sve to da je stanovništvo potpuno umorna pogoršanom ekonomskom i socijalnom situacijom. Čak i zaposleni, koji zbog neodređivanja minimalne zarade, kao i ostalo stanovništvo koje zavisi od socijalne pomoći i ostalo bez posla ili socijalne pomoći biće u veoma teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji sa ovom neanalizovanom i nepromišljenom akcijom. Unija samostalnih sindikata Kosova se obraća svom socijalnom partneru - Vladi da je brzopleto postupila sa odobravanjem ovakvog predloga, kome je trebalo dati vreme i podvrgnuti stručnoj analizi pre nego što je odobren. Verujemo da je Vlada svesna da će današnje odobrenje dovesti do daljeg pogoršanja i pogoršanja ekonomske i socijalne situacije građana“, navodi se u saopštenju Unije.