Američka privredna komora: Na Kosovu ne sme biti sukoba i nestabilnosti da bi bilo investicija

Američka privredna komora na Kosovu
Izvor: Klan Kosova

Američka privredna komora ocenila je da Kosovo ne beleži značajan napredak u pogledu povećanja ekonomske stabilnosti i priliva stranih investicija, ali i da upravo zato pre svega mora biti oslobođeno diskursa sukoba, da bi bilo privlačno ulagačima, preneo je Reporteri.

Komora je usaopštenju ukazala da je nedostatak proaktivnog pristupa u promovisanju mogućnosti za privlačenje investicija među faktorima koji sprečavaju radikalnu ekonomsku transformaciju Kosova.

Američka komora snažno veruje da Kosovo treba što je pre moguće da se oslobodi diskursa sukoba i nestabilnosti.

Navode i da najnoviji izveštaj Međunarodne krizne grupe, u kojoj se Kosovo pominje kao jedna od 10 zemalja u opasnosti od sukoba ili eskalacije tokom 2024. godine, dodatno opterećuje negativnu percepciju o Kosovu, što onemogućava privlačenje kvalitetnih stranih investicija.

Kosovske institucije moraju da shvate značaj sklapanja sporazuma sa Srbijom, kao stalni poziv strateških međunarodnih partnera Kosova, poručuje se u saopštenju.

Američka komora je takođe zatražila da se svi potezi nakon primene nove uredbe Centralne banke Kosova preduzimaju u bliskoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima, uključujući i zahtev za odlaganje odluke o zabrani dinara, kako bi se omogućile pripreme neophodne za sprovođenje i otklanjanje mogućih negativnih posledica.