Američka privredna komora na Kosovu zatražila od Poreske uprave Kosova digitalizaciju aktivnosti

Američka privredna komora na Kosovu
Izvor: Klan Kosova

Američka privredna komora na Kosovu zatražila je od Poreske uprave Kosova svakodnevni digitalni prikaz ekonomske aktivnosti po sektorima, kako bi se ovi podaci servirali kompanijama sa američkim kapitalom i drugima za privlačenje stranih direktnih investicija, prenosi Koha.

Izvršni direktor Američke privredne komore Arian Zeka rekao je na okruglom stolu "Digitalizacija poreske administracije Kosova", da je cilj bio u vezi carinskog portala da se podaci objavljuju po sektorima,

"Ovo ne pomaže samo nama kao privrednim komorama, već i našim preporukama Vladi da se zasnivamo na ovim dokazima, koji se sastoje od tačnih informacija koje su objavili poreski obveznici. Ali, s druge strane, i vlada može da donosi odluke na osnovu ovih podataka. Naš cilj je da opslužujemo kompanije sa američkim kapitalom i druge kompanije - strane investitore. Stoga verujem da bi posedovanje ovakvih podataka pomoglo i u privlačenju stranih direktnih investicija u zemlju", rekao je Zeka.

Direktor Poreske uprave Kosova Iljir Murtezaj rekao je da ova administracija nudi 38 digitalnih usluga, i ima za cilj da digitalizuje sve usluge i eliminiše usluge sa papirima.

"Ceo naš cilj je da eliminišemo papir. Dakle, naš cilj je da se oslobodimo fizičkog papira i iz tog razloga ovih godina radimo na povećanju kapaciteta novog IT sistema, ovog sistema koji će stvoriti mnoge mogućnosti i napredak u pružanju usluga poreskim obveznicima u identifikaciji poreskih rizika", naglasio je Murtezaj.

Reforme i digitalna platforma, prema njegovim rečima, uticale su na povećanje efikasnosti naplate dugova u PAK-u.