Azemi: Nerad Kurtijeve vlade razlog za produbljivanje energetske krize na Kosovu

Visar Azemi
Izvor: Gazeta Express

Član DSK Visar Azemi izjavio je da je nedovoljan rad aktuelne vlade Aljbina Kurtija glavni razlog zbog kojeg su građani suočeni sa nedostatkom električne energije, prenosi TV Kljan Kosova.

Kako kaže, neuspeh vlade u nameri da investira u novu energetsku infrastrukturu, doprineo je produbljivanju energetske krize.

“Ova vlada nije uspela da se pozabavi zastarelom elektro-energetskom infrastrukturom i to će dovesti do nestanka struje i nestašica struje. Štaviše, ova vlada, kao što smo videli u novoj energetskoj strategiji, ne podstiče razvoj alternativnih izvora energije, čime se povećava naša zavisnost od ograničenih resursa i uvoza, i dovodi do povećanja cena i poremećaja u snabdevanju“, naveo je Azemi.

Između ostalog, Azemi ocenjuje da Kurtijeva vlada nije donela energetsku strategiju, niti bilo kakav plan delovanja i ulaganja u proizvodnju.

"Dakle, vlada od 51 odsto, za dve godine na vlasti, nije uspela da ima ni energetsku strategiju, ni akcioni plan, ni ulaganja u proizvodnju novih kapaciteta. Danas mnogo više plaćamo struju nego pre dve godine i na ivici smo još jednog povećanja. Ako se toj pasivnosti vlade dodaju i propusti u procesima nabavke za remont bloka elektrane Kosovo A, ispada da je vlada omogućila ambasadoru i oligarhu Martinu Berišaju da proda više uvozne energije Kosovu i to za zapanjujuću cenu, ovaj skandal je već regionalnih razmera", naveo je Azemi.

On je upozorio da će energetska kriza imati ozbiljne posledice po ekonomiju, bezbednost i kvalitet života građana, pa je važno da se preduzmu proaktivni koraci za njeno rešavanje.

“Nažalost, Kurtijeva vlada nije preduzela nikakve korake, a energija se koristi samo za propagandne spotove", zaključio je Azemi.