Berjani: Rast cena nafte na Kosovu je neizbežan

nafta-gorivo
Izvor: Klan Kosova

Poslednjih dana na Kosovu je zabeleženo blago povećanje cena nafte i naftnih derivata, a u narednim danima i nedeljama očekuje se dalji rast cena, izjavio je predsednik Kosovskog udruženja naftaša Fadilj Berjani, prenosi Ljajmi.

Berjani je rekao da će povećanje cene nafte biti značajno i da će se to desiti zbog povećanja cene na svetskom nivou.

Upitan da li će doći do brzog porasta, rekao je da je to neizbežno.

"Doći će do značajnog povećanja, jer je došlo do povećanja cena u EBRD-u i u proizvodnoj organizaciji OPEC, a mi direktno zavisimo od proizvodne cene nafte, jer to reguliše EBRD. Cene su takođe porasle poslednjih dana. U narednim danima doći će do značajnog porasta", rekao je Berjani.

Prema njegovim rečima, uprkos rastu cena, Kosovo u poređenju sa drugim zemljama regiona ima najniže cene naftnih derivata.

"Na Kosovu su sada cene otprilike 0,88 i 0,89 centi po litru, dok je u Albaniji dizel 1,24 evra, a benzin 1,25 evra za litar, ali cena goriva uskoro će porasti na Kosovu. Građani Kosova plaćaju najjeftinije gorivo u regionu", rekao je Berjani.

Na pitanje kakve će biti posledice ovog poskupljenja uzimajući u obzir ekonomsku situaciju stvorenu nakon pandemije kovid-19, Berjani kaže da su štetu pretrpele i benzinske pumpe.

"Benzinske pumpe trenutno rade na 50-60 procenata svog kapaciteta zbog pandemije", rekao je Berjani.