Bisljimi i Murati se predstavnikom MMF o merama za ublažavanje krize

Besnik Bisljimi i Hekuran Murati sa predstavnikom MMF
Izvor: Klan Kosova

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi i ministar finansija Hekuran Murati primili su danas zamenika generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Bo Lija, sa kojim su razgovarali o izazovima i prioritetima Vlade Kosova, posebno o merama preduzetim za ublažavanje posledica krize zbog rata u Ukrajini i podršci najugroženijim slojevima društva, prenosi Kljan Kosova. 

"Što se tiče energetske krize, koja pogađa Kosovo, ali i veći deo sveta, izdvojene su mere koje je Vlada preduzela za uštedu i subvencionisanje struje. Pomenuto je i nedavno udvostručenje isplata za korisnike šeme socijalne pomoći za septembar 2022. godine, kontinuirana podrška penzionerima i porodicama koje primaju socijalnu pomoć, u kontekstu nastavka sprovođenja predviđenih mera u Paketu za ekonomski preporod", navodi se u saopštenju kosovske vlade. 

Bo Li je, kako se navodi, čestitao Vladi što je preduzela mere u pravo vreme, da kroz ciljanu podršku smanji uticaj krize sa kojom se Evropa suočava i da održi makrofiskalnu stabilnost. 

Predstavnik MMF je pozitivno ocenio odluku Vlade da ne dozvoli povlačenje sredstava iz Penzionog fonda što bi, kako je saopšteno, narušilo penzioni sistem.

Bisljimi i Murati su zahvalili na kontinuiranoj podršci i rekli da pozdravljaju podršku Međunarodnog monetarnog fonda za prevazilaženje izazova i povećanje saradnje.

Inače, Svetska banka je krajem avgusta objavila indeks inflacije, po kome je na Kosovu inflacija dostigla 19,2 odsto. 

Trenutno je na Kosovu aktuelan štrajk Unije prosvetnih radnika koji traže povećanja plate, a kosovska vlada je u avgustu, prva u Evropi uvela svakodnevne, višesatne restrikcije struje.