Brnabić: Srbija prepoznata kao lider u ekonomiji i IT industriji

Brnabić u Ženevi
Izvor: Tanjug

Sporazum o osnivanju Centra Svetskog ekonomskog foruma (WEF) za četvrtu industrijsku revoluciju u Beogradu znak je da je Srbija prepoznata kao lider u ekonomiji i IT industriji, izjavila je danas u Ženevi premijerka Srbije Ana Brnabić, prenosi Tanjug.

Sporazum je u ime Vlade Srbije potpisali direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Brnabić je nakon potpisivanja sporazuma novinarima rekla da je Sporazum rezultat dugogodišnjeg zajedničkog rada Srbije i WEF-a.

"Počeli smo da razgovaramo još 2018.godine, potpisali Memorandum o razumevanju. Zatim nas je 2020.godina malo sputala, ali nastavili smo 2021. godine da prlaniramo, i evo nas danas ovde", rekla je premijerka.

Srbija je tek treća zemlja u Evropi u kojoj će biti uspstavljen ovakav Centar, posle Norveške i Rusije, a prva u regionu. Ovo je 16. centar WEF-a u svetu.

Sam Centar će, prema rečima premijerke, početi sa radom za nešto manje od mesec dana, već od 1.marta, i biće fokusiran na oblast razvoja vestsačke inteligencije, biomedicine i biotehlonogije, te na načine na koje digitalizacija može da podigne produktivnost preduzeća i citave ekonomije.

"A to je ono što dalje vodi većim platama i boljem životnom standardu. Vodi nas ka ekonomiji koja je, pre svega, zasnovana na znanju, kreativnosti i inovacijama", naglasila je premijerka.

Danas, istakla je, imamo ogromno priznanje za šve što je Srbija uradila u oblasti digitalizacije, razvoja visokih tehnologija i promene paradigme - sa ekonomije koja bila zasnovana na radno intenzivnim investicijama, ka digitalnom razvoju.

Zato Sporazum pokazuje i da je Srbija prepoznata kao jedan od lidera u ekonomiji i IT industriji u poslednjih šest godina.

"Ovo je najava početka jos bliže saradnje Srbije i WEF-a, prvi zajednički projekat i po tome smo jedna od retkih zemalja u svetu, a saradnja će se dalje razvijati", poručila je Brnabić.

Ona je dodala da od 16 centara WEF-a za četvrtu industrijsku revoluciju u svetu na svakih mesec dana imati zajednički sastanak, na kojem će iznositi šta svaki od njih radi, budući da svaki ima razičit fokus.

"Tako ćemo na svakih mesec dana čuti šta ko radi, učiti jedni od drugih i sigurna da će Centar u Beogradu biti jedan od najboljih", rekla je Brnabić.

Ovime dobijamo vidljivost, mogućnost da se Srbija dodatno etablira kao investiciona destinacija, zemlja dobra za život, investiranje u nove tehnologije i znanje.

Brnabić u Ženevi s predstavnicima Svetskog ekonomskog foruma

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se po dolasku u Ženevu, sa osnivačem i izvršnim direktorom Svetskog ekonomskog foruma (WEF) Klausom Švabom i predsednikom Foruma Borgeom Brendeom.

Osim sastanaka, Forum sprovodi brojna istraživanja, a WEF ima promatrački status pri Privrednom i socijalnom savetu Ujedinjenih nacija.

Inače, Svetski ekonomski forum (World Economic Forum) je organizacija osnovana 1971. godine, sa sedištem u Ženevi, a najpoznatiji skup je godišnji sastanak Foruma u Davosu, tokom kojeg se okupljaju vodeći poslovni ljudi, političari, intelektualci i novinari, kako bi razgovarali o globalnim izazovima.