Bužala: Plaćanja za struju smanjena na minimum, KEDS u riziku

KEDS
Izvor: Koha ditore

Portparol Kosovskog energetskog distributivnog sistema (KEDS) Viktor Bužala izjavio je da aktuelna pandemijska situacija izazvana koronavirusom takođe ugrožava funkcionalnost te kompanije, jer su plaćanja struje pala na minimum, što onemogućava pokrivanje troškova, prenosi Koha.

"Na Kosovu postoji lanac elektroenergetskih kompanija koji stvaraju troškove svaka na osnovu usluga koje pružaju. Na kraju, čitav teret podmirivanja duga pada na KEDS kao pretposlednju i Kosovsko preduzeće za snabdevanje elektricnom energijom (KESCO) kao poslednju vezu", istakao je Bužala.

Napomenuo je i da se najveći teret odnosi na plaćanje električne energije, kojom KESCO snabdeva potrošače, koji, kako je naveo, mesečno stvore višemilionske troškove, za energiju koju dobijaju od Kosovske energetske korporacije (KEK) i od drugih proizvođača.

Prema njegovim rečima, lokalna električna energija često nije dovoljna, što prisiljava kompaniju da uvozi kako bi zadovoljila potrebe kupaca.

"Drugi dodatni trošak je cena prenosa. Na kraju su sopstvene operacije kompanije, uzimajući u obzir održavanje i ulaganja u distributivnu mrežu, isplate za oko 2.200 zaposlenih i ostale operativne troškove", naglasio je Bužala.

Poručio je da je plaćanje električne energije od vitalnog značaja za nesmetano odvijanje snabdevanja i apelovao na sve potrošače da plate svoje račune da bi se održao kontinuitet usluga.

"Električna energija je od vitalne važnosti u ovim teškim vremenima kroz koje Kosovo  prolazi, a u rešavanju te situacije neophodno je učešće svih aktera. Očekujemo rešenja i podršku Vlade Kosova, jer se situacija plaćanja pogoršava tendencijom kašnjenja plaćanja na osnovu javnih izjava koje je dala vlada", zaključio je Bužala.

 

misterNO
27. Mart 2020.
Ovakvo saopštenje je dokaz bahatosti, bezobraznosti i nehumanosti jednog od najvećih preduzeća na Kosovu. Dokaz da ne žele, neće i ne interesuje ih mogućnost ili nemogućnost izmirivanja dugovanja električne energije. Ne bi me čudilo da obračunaju i zateznu kamatu za ovih par meseci! Zamislite koji su to bezdušnici u „normalnim okolnostima“ kada seku struju za Božić, Uskrs, najveće srpske slave, za Novu godinu…I to redovno rade! Pritom, poznajem porodice koje nemaju čak ni strujomer već ih kao na lotou, kad odu na blagajnu preduzeća, čeka račun sa iznosom. Ako hoćeš plati, ako ne, makaze! Naravno, nemaš kome da se žališ…