Čadež i Rafuna: Privreda ne sme da stane, omogućiti poslovanje bez barijera

Čadež i Rafuna u Podgorici
Izvor: Privredna komora Srbije/Boban Ristić

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna pozvali su danas partnere iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da učine sve što je u njihovoj moći da se održi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i omogući ekonomski rast i razvoj regiona, kao i poslovanje bez barijera.

Čadež je, nakon sastanka u Podgorici koji je održan u sedištu Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6), naglasio da ekonomija ne može da stane, jer život ne može da stane, saopšteno je iz PKS.

"Blokada biznisa u regionu šteti svima na Zapadnom Balkanu, ali i kompanijama iz EU“, poručio je Čadež .

Predsednik PKS podseća da polovinu robe proizvedene u Srbiji, vrednosti skoro 200 miliona evra, koja se plasira na Kosovo proizvode kompanije investitori iz EU, dok kosovske firme u svojoj proizvodnji koriste dve trećine sirovina i poluproizvoda poreklom iz Srbije. 

"Imamo kompanije koje zajedno rade, imaju zajedničke poslove i proizvode koje izvoze na treća tržišta", naglašava Čadež. 

Prema njegovim rečima, sa Rafunom je u stalnom kontaktu od početka krize, pre dva dana.

"I trudimo se da damo doprinos i ubedimo politiku da zaustavljanje poslovanja i blokada privrede ne može da bude rešenje. To nije samo problem Beograda i Prištine nego utiče na protok robe u celom regionu", dodaje predsednik PKS. 

Zahvaljuje crnogorskom ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đuroviću na gostoprimstvu i ukazanoj mogućnosti da se iskreno razgovara o rešavanju problema. 

"Neverovatno je da 2023. godine razgovaramo o tome da hiljade kamiona stoji na granicama i da zabranjujemo protok robe, ljudi i kapitala", navodi Čadež. 

Rafuna ukazuje da biznis mora da bude iznad politike, da je važna stabilnost u regionu kako bi privrede što bolje sarađivale i privlačile investitore.

"Radimo da eliminišemo sve prepreke našem biznisu i da imamo što više investitora u regionu", kaže Rafuna i apeluje na međunarodne partnere da se sva sporna pitanja reše kroz dijalog. 

Ministar Đurović poručuje da se samo privrednom saradnjom može postići zajednički cilj, a to je mir i stabilnost u regionu.

Zahvalio je Čadežu i Rafuni na zalaganju da se dijalogom reše svi izazovi. 

U zajedničkom saopštenju KIF ZB6 podržani su svi napori u pravcu rešavanja otvorenih pitanja u okviru procesa koje podržavaju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

"Pozivamo države članice Kvinte i Evropske unije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi podržale deeskalaciju situacije iznošenjem jasnog plana aktivnosti koji sadrži mere za uspostavljanje trajnih i stabilnih veza između Zapadnog Balkana i Evropske unije", saopštili su iz KIF ZB6.