Čadež: Izvoz iz Srbije u Nemačku 26 odsto veći nego prošle godine

Marko Čadež
Izvor: Večernje novosti

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da, kada se pogledaju brojevi, za najveći broj investicija u Srbiji zaslužne su nemačke kompanije, i upravo to pokazuje da više od 70.000 ljudi kod nas radi u nemačkim preduzećima.

"Imao sam priliku da boravim na jednom skupu 2014. godine, gde je Merkelova okupila važne kompanije iz Nemačke i njena glavna poruka je bila: ulažite u Srbiju", naveo je Čadež i dodao da od tada do danas imamo gotovo dve milijarde nemačkih investicija u Srbiji.

Prema njegovim rečima, nemačke kompanije su prisutne u svim oblastima. Pored automobilske industrije sa velikim kompanijama koje su došle pre 15 godina sa jednostavnim proizvodima, najbolji primer uspešnog ulaganja jeste fabrika auto-delova je "ZF" u Pančevu. Čadež kaže da tamo gde ta kompanija investira, može da se prepozna budućnost industrije.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore i direktor "Simensa Srbija" Udo Ajhlinger rekao je za RTS da Komora već dve decenije radi u Srbiji i da je njen zadatak da predstavlja nemačku industriju u zemljama u razvoju.

On je istakao da razgovara sa mnogim malim i srednjim preduzećima u Nemačkoj i da će njihovi prvi koraci u inostranstvu biti u Srbiji.

Čadež je objasnio da za interesovanje nemačkih kompanija za Srbiju nemalu ulogu igra dualni obrazovni sistem, koji je uveden.

"Dualno obrazovanje je odigralo jednu od glavnih uloga", naglasio je Čadež, s čim se složio i Ajhlinger, koji je potvrdio da to investitori veoma cene.

Kaže da je zadovoljan poslovanjem u Srbiji i da je postao deo ovog društva, a voleli bi da ojačaju rast u oblasti infrastrukture, kako bi firme iz te oblasti doveli u Srbiju.

Predsednik Privredne komore Srbije je najavio novi talas investicija, i rekao da je ogromno interesovanje nemačkih kompanija i tokom korone, a da će se i pored ulaganja u auto-industriju, videti i inovativno zdravstvo, koje može da pokrene nove talase razvoja u Srbiji.

Čadež je naveo da je izvoz iz Srbije u Nemačku 26 odsto veći nego prošle godine, u kojoj izvoz takođe nije bio mali bez obzira na pandemiju.

Kada su predviđana za budućnost u pitanju, predsednik Nemačko-srpske privredne komore i direktor Udo Ajhlinger ističe da promena u političkom pejzažu u Nemačkoj neće ništa promeniti i da će se nastaviti uspešan put dovođenja nemačkih investitora u Srbiju.