Čadež: U okviru Otvorenog Balkana neće biti zabrane prometa osnovnih namirnica

Marko Čadež
Izvor: Printscreen RTS

Predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije proteklih dana u Tirani govorili su o tome hoće li region ove jeseni imati hranu i energente, prenosi RTS.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da se sporazumom, koji je u pripremi i koji će biti potpisan u Beogradu u septembru, definiše da u okviru "Otvorenog Balkana" neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šećera, ulja i osnovnih namirnica

"Jedan sporazum koji će okvirno definisati spremnost da između sebe imamo uvek slobodan protok ovih roba", ističe Čadež.

Čadež je rekao da su se sastanci država Zapadnog Balkana ustalili, pre svakog samita se radi ozbiljno na sporazumima i na onome što treba da ubrza protok ljudi, robe i kapitala.

"U radnim grupama smo razgovarali o sporazumima o bezbednisti hrane, energetike. Taj sporazum se sada izrađuje i biće potpisan u Beogradu u septembru. Sporazumom definišemo da u okviru 'Otvorenog Balkana' neće biti nikakvih zabrana prometa brašna, šećera, ulja i osnovnih namirnica. Jedan sporaum koji će okvirno definisati spremnost da između sebe imamo uvek slobodan protok ovih roba", rekao je Čadež.

Albanska strana je, dodaje, dovela kupce i razgovarali "su sa nama kako da formiramo bolje i konkurentije cene".

"Ne morate da kupujete šećer iz Nemačke kada možete da dobijete povoljniji šećer u Albaniji iz Srbije. To će ohrabriti i privednike da prave dugoročnije ugovore", naglasio je Čadež.

Sporazum će imati i odredbu o zabrani reeksporta, tako da ne dolazi do nekih manipulativnih radnji.

Čadež dodaje da ne vide nijedan problem u snabdevenosti.

"Imali smo razgovore u poslednja dva sa Vladom meseca oko šećera. Ima ga dovoljno i ostalih životnih namirnica. Malo veći sada izazov je svinjsko meso. Кukuruz jeste skuplji, pa proizvođači gledaju kako da ograniče proizvodnju da ne bi poslovali sa gubicima", navodi Čadež.

Predlog je, napominje, da se cena živog mesa definiše prema ceni kukuruza, u faktoru osam prema jedan.

"Predlažemo Vladi da se ukinu maksimalne cene i da se ograniči cena marže u maloprodaji da ne bi došlo do skepukalacija. Ograničenja se uvode kao vid hitne mere da bi se zaštitio potrošač i da bi se u tom nekom periodu koji nije dugačak videlo kako da se reše problemi", kazao je Čadež.

Dodao je da se ukidaju se sve takse i dažbine koje su do sada važile za uvoz ili izvoz poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda.

"Sve takse su navedene, biće potpisano u Tirani, što će dodatno da olakša trgovinu i omogući povoljniju cenu", navodi predsednik PКS-a.

Ističe da će očigledno doći do poskupljenja struje.

"Za sada, kada je industrija u pitanju mislim da do kraja avgusta važi cena za privredu od 75 evra po megavat času. Čini mi se da će tu morati da dođe do korekcije. Ne možete da očekujete da EPS funkcioniše kako treba, a da imate cenu koja je nerealno niska. Ne očekujemo neko radikalno povećanje cena. Očekujem da sa Vladom dođe do dogovora", kaže Čadež.

Za sada, dodaje, funkcioniše transport ka i iz Ruske federacije, kao i Ukrajine i Belorusije, ali teško.

"Prevoz je više od dva puta skuplji nego što je bio, teže se ljudi odlučuju da voze do tamo. Uvoz i izvoz funkcionišu, veoma otežano. Problemi su veliki kada je u pitanju dostavljanje robe tamo", zaključio je Čadež.