Carina Kosova: SAD je glavno izvozno tržište Kosova

Agron Lugaliu
Izvor: RTK

Na sastanku održanom sa članovima Američke privredne komore, generalni direktor kosovske carine Agron Ljugaljiu je rekao da je komunikacija između institucije koju vodi i biznisa dobrodošla, dodajući da su sugestije i preporuke preduzetnika veoma važne, prenosi Reporteri.

Direktor Ljugaljiu je naglasio da su 2021. godine Sjedinjene Američke Države postale glavno izvozno tržište Kosova.

"Jedan od glavnih strateških ciljeva carine je olakšavanje trgovine u čemu je prošle godine ostvaren značajan napredak, ali uvek postoje pitanja na koja se treba više fokusirati“, rekao je direktor carine, dodajući da carina namerava da postavi nove standarde u vezi sa zahtevima proizvođača, što će se desiti za dve nedelje.

Što se tiče stranih investicija, Ljugaljiu je rekao da u poslednje vreme postoji veliko interesovanje stranih investitora za saradnju sa kosovskim proizvođačima.

Dodao je da je carina dostupna i otvorena za sve zahteve kako investitori ne bi nailazili na prepreke ili barijere na Kosovu.

Na sastanku se takođe razgovaralo o mnogim važnim aspektima koji se smatraju ključnim za poslovanje preduzeća, uključujući povećanje saradnje u borbi protiv crnog tržišta.