Centralna banka Kosova: Trgovinski deficit za poslednjih šest meseci 2,1 milijardu evra

Prema podacima Ministarstva finansija, domaći dug je porastao za 45 miliona samo u prvih šest meseci ove godine i dostigao je 721 milion evra, dok je u istom period spoljni dug smanjen sa 416 na 409 miliona evra. Do kraja ove godine očekuje se da domaći dug dostigne 815 miliona evra, a sredstva iz ovog duga služe za finansiranje budžeta, odnosno za popunjavanje deficita i nisu namenjena nijednom konkretnom projektu.  Prema analizi Instituta Riinvest, iako je ovo pozitivna činjenica kada je reč o budžetskim
Izvor: BQK

Trgovinski deficit na Kosovu u prvoj polovini ove godine dostigao je 2,1 milijarde evra, što je, prema rečima Centralne banke Kosova, znatno više nego u istom periodu prethodne godine, prenosi Indeks onlajn.

„Pozitivan bilans je zabeležen u turizmu u iznosu od 53,2 miliona evra, što predstavlja povećanje od 36 odsto u odnosu na isti period 2022. godine“, navodi se u izveštaju.

Samo tokom juna na Kosovu turističke usluge su dostigle vrednost od 141,3 miliona evra što je za sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kako se dodaje, u poređenju sa istim periodom prošle godine, dijaspora je ove godine potrošila oko 15 odsto više.