Delegacija MCC danas počinje posetu Prištini

Artane Rizvanoli sa predstavnicima MCC
Izvor: Koha ditore

Delegacija američke korporacije "Milenijum Čelendž Korporejšn" (MCC) i delegacija Kosova održaće danas sastanak u vezi sa energetskim projektom, prenosi Reporteri.

Sastanka je zakazan za 9 časova.

"Nakon jednoglasnog usvajanja Programa, američka tehnička delegacija je došla u radnu posetu Kosovu. Svrha posete je početak rada na projektovanju i implementaciji projekta sistema za skladištenje, kao i održavanje koordinacionih sastanaka sa akcionarskim institucijama u projektu kapaciteta za skladištenje energije“, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Prva tačka desetodnevne posete biće međuinstitucionalni sastanak američke delegacije i energetskih akcionara na Kosovu, na kome će biti predstavnici Ministarstva ekonomije, Ministarstva finansija, rada i transfera, KOSTT, KEDS, RUE, KEK, kao i članovi tima za razvoj Kompaktnog programa koji rade u Kabinetu premijera.

"Tokom sastanka biće razmotreni tehnički detalji projekta i budući planovi za ubrzanje procesa implementacije“, dodaje se u saopštenju.

Tri su energetska projekta koji će se realizovati na Kosovu finansirani kroz MCC.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli rekla je za RTK da će Kosovo imati mnogo koristi od MCC projekata. Prema njenim rečima, sporazum se će biti ratifikovan u Skupštini Kosova pre nego što parlament ode na letnju pauzu.

"Podrška od 200 miliona dolara doneće zapošljavanje i korist Kosovu“, naglasila je ona.