Đokaj: Paket za ekonomski oporavak sprovesti što pre, privatni sektor u teškoj situaciji

Ljiron Đokaj
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska vlada je prošlog meseca izdvojila 420 miliona evra za ekonomski oporavak u okviru paketa koji sadrži pet mera, a predstavnik Instituta za razvojnu politiku (INDEP) Ljiron Đokaj poručio je da ga treba implementirati što je pre moguće, prenosi Ekonomija onlajn.

"Iz budžeta vidimo da ovaj paket u iznosu od 420 miliona evra ima pet glavnih mera, koje služe kao podrška preduzećima, infrastrukturi, zapošljavanju, porodicama, drugim investicijama i tako dalje. U ovim teškim trenucima implementaciju treba uraditi što je pre moguće", kaže Đokaj.

Dodao je da bi mere za privatni sektor i povratak na radna mesta bile uspešni, ako se implementacija obavi kako je obećano.

Prema rečima Đokaja stanje u privatnom sektoru je teško i pandemija koronavirusa je dosta pogodila i nanela štetu i preduzećima i građanima. U Institutu za razvojnu politiku vide izlaz kroz paket "ekonomskog oživljavanja".

Đokaj je dodao da je među ključnim faktorima razvoja energija i ulaganje u nju, ističući činjenicu da su ulaganja u taj sektor garancija razvoja.

"Ekonomija je primarna za svaku zemlju, ali energija dodatno osnažuje državu, a 100 miliona evra je obezbeđeno za energiju, tamo gde se vidi čista energetska budućnost", zaključio je Đokaj.