Ekonomisti: Nejasan poziv PAK da se plati porez na kriptovalute, prethodno ih treba regulisati zakonom

kriptovalute
Izvor: GazzetaExpress

Stručnjaci podsećaju da poslovanje kriptovalutama na na Kosovu nije regulisano zakonom i da ih zakon ne prepoznaje, te stoga ocenjuju kao nejasan poziv Poreske uprave Kosova (PAK) da oni koji se bave kriptovalutama, plate porez na tu delatnost, prenosi Gazeta ekspres.

Kako navodi taj medij, ekonomisti ističu da za taj poziv ne postoji pravna osnova i dodaju da bi tu oblast prethodno trebalo urediti zakonskim propisima.

Poreska uprava Kosova saopštila je da će se fokusirati na identifikaciju lica koja ostvaruju prihod od digitalnih valuta i pozvala ih da plate porez, uz poruku da će u suprotnom će biti kažnjeni kao utajivači poreza.

Jedan od onih koji investiraju u digitalne valute Granit Kadoli istakao je da je takav poziv u najmanju ruku zbunjujuć.

"Zakon ne reguliše kriptovalute, a Poreska uprava Kosova, kaže da treba da se plaća porez na kriptovalute, ja to ne razumem", rekao je Kadoli.

Kako je dodao, u nedostatku posebne regulative, investirori će biti primorani da plaćaju veći porez nego u drugim državama. Prema njegovim rečima, država je do sada nanela štetu ljudima u ovoj oblasti.

"Sama država je omogućila većini da prodaju kriptovalute na crnom tržištu, jer ne mogu da podižu novac od njih preko platnih kartica, zbog zabrane komercijalnih banaka na Kosovu", rekao je Kadoli.

Profesorka ekonomije Aljbulene Kastrati kaže da je poziv PAK nejasan i da bi prethodno kriptovalute trebalo da budu kategorisane kroz zakon.

"Da li će one biti tretirane kao kao finansijska sredstva ili kao roba, da li se to odnosi samo na neposlovna lica, biznismene, pa čak i pravna lica. Za sada nemamo pravni osnov za to", rekla je Kastrati za Kljan Kosova.

Već postoji inicijativa skupštinskog odbora za privredu za izradu zakona o kriptovalutama, ali izrada još nije počela.

Skupština namerava da za izradu zakona angažuje strane stručnjake, jer je reč o veoma specifičnoj oblasti.