Eksperti: Poskupljenje struje bi trebalo sprovoditi postepeno

Struja
Izvor: Kosovapress

Predlog Regulatornog ureda za energetiku (RUE) o povećanju cene električne energije na Kosovu trebalo bi postepeno da se sprovodi kako se ne bi opteretio kosovski budžet, kažu poznavaoci prlika u energetskom sektoru, prenosi Albanian post.

Prema njihovim rečima, Kosovo nema alternativu da ublaži energetsku krizu sa kojom se suočava poslednjih meseci, pa bi Vlada trebalo da se fokusira na rešavanje problema stvaranjem srednjoročnih i dugoročnih alternativa.

Prema bivšem kosovskom ministru ekonomskog razvoja Valdrinu Luki tarife koje je predložila Regulatorna kancelarija za energetiku su neprihvatljive za građe Kosova. Luka je dodao i da su izjave KEDS da 69 odsto građana neće biti pogođeno poskupljenjem netačne

"Preko 60 odsto domaćinstava će udvostručiti mesečni račun. Ne postoji dom koji može da se greje na struju i da potrošnja bude ispod 600 megavat sati. Ovo je veoma pogrešna i veoma pristrasna računica", naglasio je Luka.

Prema njegovim rečima, subvencionisanje uvoza struje je standardna, ali kratkoročna metoda, koju primenjuju mnoge vlade u vreme krize.

"Kratkoročna rešenja za kojima će Vlada Kosova morati da teži su nastavak subvencija kroz kosovski budžet, postepeno povećanje tarifa radi rasterećenja budžeta, stimulisanje građana da smanje potrošnju energije. U najgorem slučaju, vraćanje restrikcija, olakšavanje procedura privrednicima i građanima u licenciranju sopstvene proizvodnje solarne energije, uz mogućnost deponovanja viškova u KEDS mrežu", rekao je Luka.

S druge strane, bivša direktorka Kosovske energetske korporacije Pranvera Dobruna-Krieziu, vidi opciju subvencionisanja uvoza električne energije od strane Vlade Kosova kao neprikladnu.

"Bolje je da sredstva opredeljena za subvencije budu iskorišćena za sufinansiranje energetskih projekata koji rešavaju pitanje snabdevanja električnom energijom, kao što je projekat Skavica u Albaniji", rekla je Dobruna-Krieziu.

Luka je podsetio i na projekat izgradnje elektrane "Novo Kosovo" koji je potpisan sa američkom kompanijom "KonturGlobal" u vreme dok je on bio ministar ekonomije, ističući da bi njena izgradnja donela višestruku korist.

"Kosovo ne bi zavisilo od uvoza električne energije, moglo bi da izvozi energiju na vreme van zimskog perioda, zbog napredne tehnologije, korišćenje novih filtera značilo bi mnogo manje emisije zagađujućih materija kao rezultat korišćenja uglja, otvorilo bi se hiljade radnih mesta", naveo je Luka.