Grdžaljiju: Zbog takse veća inflacija i nekontrolisana količina robe iz uvoza

Safet Grdzaliu
Izvor: RTK2

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiju ocenjuje da se normalizacija odnosa između Beograda i Prištine može postići samo dijalogom i da zato treba prihvatiti savet međunarodnih partnera da se taksa od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BIH ukine, kako bi se pružila šansa dijalogu i saradnji, prenosi RTK.

Najava premijera Kosova Aljbina Kurtija da će takse biti zamenjene punim reciprocitetom, znači samo implementaciju svih sporazuma koje su Kosovo i Srbija potpisali u Briselu u čemu se ne vidi ništa negativno, rekao je Grdžaljiju za Radio Kosova 2, redakciju na srpskom jeziku.

“Iz tog razloga je potrebno tu odluku sagledati sa nekoliko aspekata i zakonski i ekonomski i koliko je moguće da se to uradi i implementira, jer dosta dugo se pričalo o politici, a puno ostalih značajnih projekata su ostali sa strane. Novi premijer imaće dosta vremena da proceni koliko je to izvodljivo i koliko se isplati i da uradi analizu koja će dati konačne rezultate, te da u skaldu sa tim donese pravu odluku”, kaže ovaj dobar poznavalac ekonomskih prilika na Kosovu.

Naglašava da je Kosovo pretrpelo veliku štetu uvođenjem taksi od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BIH. Roba iz Srbije nije zamenjena domaći prozivodima, kaže on, nego se nastavilo sa uvozom istih stvari, ali iz Makedonije, Albanije i drugih država, što je za posledicu imalo poskupljenja, povećanje inflacije o pad stranih investicija.

“Vi znate moj stav da sam ja bio protiv takse od 100 posto. Analizirao sam tu tačku sa nekoliko aspekata i političkog i strateškog, socijalnog i integracionog i to je zapravo politička odluka orijentisana ka populizmu, a ne ka perspektivi i u tom kontekstu Kosovo je pretrpelo jako veliku štetu u svim tim dimenzijama. Ne gradi se budućnost na misilima kako napraviti barijere, mudrost je naći puteve kako eliminisati barijere”, kaže Grdžaljiju.

Mišljenja je da je krajnje vreme da se počne sa implementacijom postignutih sporazuma, jer ako se oni implementiraju onda sigurno neće biti prostora ni za taksu, ni za reciprocitet, nego samo za saradnju i bolju perspektivu svih.

“Postoje samo dva konačna indikatora koji mere efekat te takse: da li imamo rast izvoza i da li imamo pad uvoza. Na Kosovu se događa suprotno. Imamo nekontrolisanu količinu uvoza, a izvoz je na istom nivou kao pre, ali problem je u tome što tu robu koju smo mi kupili iz Srbije mi ćemo nadoknaditi iz Italije, ali troškovi su pet puta veći i to na kraju plaća potrošač. Ako vi analizirate strukturu uvoza negde oko 80 posto su bili poluproizvodi i sirovine i zato naši proizvodi nisu konkurenti nigde, čak ni u Albaniji”, kaže Grdžaljiju.

Istovremeno ocenjuje da je Bosna i Hercegovina bila kolateralna šteta odluke o uvođenju taksi od 100 posto Srbiji, te da BIH ne zasluže jednu takvu kaznu.

“Postoje neprekidne niti na relaciji Sarajevo- Priština i upravo zbog toga trebalo je pronaći neki kompromis, ali sam ubeđen da ako se reši ovaj problem sa Srbijom automatski će se to rešiti i sa Bosnom. Sada je vreme kada se ne živi od populizma, kada se ne živi od pseudo patriotizma, budućnost je ekonomski razvoj i normalizacija odnosa sa svim državama u regionu i šire”, zaključuje Grdžaljiju.