Grdžaljiu: Čeka nas duga i hladna zima, zamrznuti akcize na gorivo

Safet Grdžaliu
Izvor: Kosovo Online

Ekonomski stručnjak i bivši predsednik Privredne komore Safet Grdžaljiu rekao je da na Kosovu, i pored krize u kojoj se nalazi, i dalje dominira politička agenda, što ne ostavlja prostor za ekonomiju i ekonomske analize, pa najviše ispaštaju građani i poslovna zajednica.

Grdžaljiu je za Kosovo onlajn ocenio da građane, ukoliko se takva situacija nastavi, čeka duga i hladna zima i isakao da svakog dana ima sve više problema, zbog poskupljenja strateških proizvoda, kao što su sirovine, ali i životne namirnica.

"Sama činjenica da danas imate inflaciju više od 12,4 odsto, a plate su u evrima, je dovoljan pokazatelj kakva je situacija. Ova kriza ne pogađa samo Balkan i Kosovo već celu evrozonu, i prema novim proračunima sada je u evrozoni inflacija oko 8,4 odsto, prema tome biće velikih izazova ubuduće, ali u tom kontekstu moraju da države budu fleksibilnije, moraju da kreiraju politiku koja će podržavati ovaj socijalni mir, privatni sektor i minimizirati posledice ove krize. Ono što je bitino i što moramo znati da nijedna držva ne proizvodi inflaciju, inflacija je ta koja prati ova kretanja, ali je dužnost vlada da nađu alternative i da daju predloge kako minimizirati posledice ove krize", rekao je Grdžaljiu.

Prema mišljenju Grdžaljiua, jedan od najvećih problema koji guši privredu i koji otežava život je činjenica da visoku cenu ima strateški proizvod, kao što je nafta, koja je dostigla skoro dva evra po litri. Jedno od rešenja, po njegovom mišljenju, je da se zamrznu akcize na naftu na određeni period.

"Mi kao ekspreti smo dali naše alternative kako rešavati ovaj problem. Na kraju krajeva nije vredno da se gubi vreme, da se otkrije topla voda, kada ona postoji. Uzeti model iz Nemačke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, pa iz toga napraviti scenario, šta će dobiti građani, ako zamrznemo akcizu na uvoz nafte, šta će dobiti građani Kosova i biznismeni, ako imamo igru sa PDV-om, da se sa 18 odsto vrati na osam odsto na određeno vreme za elementarne proizvode. Ako jednostavno nemate neki drugi način da podržite građane, onda imate ova dva mehanizma koja mogu da budu u funkciji", objašnjava Grdžaljiu i dodaje da ako se ovako nastavi sigurno će biti velikih izazova.

Grdžaljiu smatra da u trenutnoj situaciji najviše koristi imaju "vlada i takozvani tajkuni".

"Problem je u tome što je ne samo Kosovo, već ceo region ušao iz krize u krizu, prvo sa koronavirusom, pa ekonomska i posle toga je došlo da rata između Rusije i Ukrajine, što je dovelo do svetskog poremećaja. Moramo shvatiti da više ne postoji strah da neće biti proizvoda, već se radio o spekulativnoj ekonomiji gde jednostavno u ovoj situaciji najviše zarade vlade i takozvani tajkuni, a najviše su pogođeni biznismeni i građani. Prema tome, mora da se nađe kompromisno rešenje", kazao je Grdžaljiu.

Grdžaljiu je dodao da zbog rata u Ukrajini svetska trgovina više nije kao što je bila ranije.

"Mislim da će biti velikih posledica, više nije problem da neće biti proizvoda, ali će biti skuplje cene i biće otežana nabavka, jer sad više se ne radi o ceni, veći problem je transport i prevoz tih prizvoda", kazao je Grdžaljiu.

Grdžaljiu ističe da je trenutna kriza prolaznog karaktera, i da početkom sledeće godine sledi normalizacija, ali da cene neće biti kao što su bile pre.

"Nadam se da ćemo početkom sledeće godine imati proces normalizacije, ali bez obzira na to čeka nas hladna zima, i u tom kontekstu mora da se ojača dijalog i pravni i privatani, mora da bude više kontakata sa građanima, i da socijalna politika bude prioritet, a ne na štetu građana, već u intersu države, građana i poslovne zajednice", poručio je Grdžaljiu.

Grdžaljiu je mišljenja da je ono na šta su građani Kosova ogorečeni što Vlada konstantno najavljuje da ima prihode u budžetu.

"Nisu rekli istinu, da je to prihod samo od poskupljenja a ne od volumena uvoza. Mislim da je vreme da građani osete ruku države", zaključio je Grdžaljiu.