Grdžaljiu: Ekonomska i socijalna situacija na Kosovu loša, neophodan dijalog sa prosvetarima

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Stručnjak za ekonomska pitanja u zemlji, Safet Grdžaljiu smatra da se ekonomska i socijalna situacija na Kosovu pogoršala što je rezultat inflacije i energetske krize, kao i da je obustava zarada nastavnicima i administrativnim radnicima nepravedna, prenosi Ekonomija online.

Bivši predsednik Privredne komore Kosova dodaje da je obaveza institucija da podrže građane i radnike u ovom trenutku kada dolazi do nekontrolisanog rasta cena.

"Pre svega, treba shvatiti da se Kosovo suočava sa brojnim izazovima i definitivno ono što me više brine je nedostatak konstruktivnog javno-privatnog dijaloga. Najveća opasnost je bahatost i distanca vlasti jer u vreme kada Kosovo ima inflaciju od 19,2 odsto građani bi trebalo da uživaju podršku države, treba da postoji solidarnost, ali nažalost sve je ispolitizovano”, rekao je Gerdžaljiu.

On dodaje da je tačno da je Ustavom zagarantovano pravo na štrajk, kao i da plate ne mogu biti selektivno isplaćene.

"Ne može biti takvog pristupa da neke opštine budu plaćene, a neke ne, i u tom pogledu nam je potrebno je razmišljati hladne glave, voditi dijalog, biti tolerantan i vratiti učenike u škole“, rekao je Grdžaljiu.

Imajući u vidu da se lokalna ekonomija oslanja na potrošnju, on smatra da je zabrana plata zabrinjavajuća. Ovaj problem, kako navodi, ne treba posmatrati samo sa finansijske, već i sa emotivne tačke gledišta.

"Verujem da je potrošnja jedan od glavnih stubova kosovske privrede, a u ovom trenutku inflacije, ekonomska i socijalna situacija na Kosovu je zaista zabrinjavajuća. Ovaj problem ne treba analizirati samo u finansijskom aspektu, već i u emotivnom i psihološkoom. To je najveći problem koji se ovim pristupom previđa. Samim tim da se narušava obrazovanje, to je znak da je u državi u kojoj se obrazovanje narušava budućnost ugrožena i osiromašena”, rekao je on.

Nagomilani problemi mogu da se reše samo razgovorom, a Grdžaliu kaže da ako je moguć dijalog sa Srbijom, mora biti moguć i sa nastavnciiama.