Grdžaljiu: Izveštaj iz Hrvatske o lažnim vinima sa Kosova veliki udarac, šaljemo negativnu sliku

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu izjavio je za Kosovo onlajn da je Kosovo pretrpelo veliki udarac, nakon izveštaja da Hrvatska godinama uvozi lažna kosovska vina.

Grdžaljiu je dodao da takve stvari kreiraju negativan imidž, koji ima svoje ekonomske posledice.

"Pratio sam rezultate analiza koje su napravljene u Hrvatskoj što se tiče vina, ne samo sa Kosova već i iz regiona. To ja ne gledam samo sa ekonomskog aspekta, već sa psihološke i emocionalne dimenzije, koliko smo uložili truda da promovišemo Zapadni Balkan i proizvode koji se proizvode u ovim krajevima. Mislim da je to udarac, i problem je to što se dobija negativan dojam imidža Balkana i u tom kontekstu biznismeni sa Kosova moraju da shavte jednu stvar, da bez internacionalizacije preduzetništva nemaju prespektivu", kazao je Gradžaljiu.

Grdžaljiu napominje da su, kada je reč o internacionalizaciji, sofisticiranost, standardizacija, licanciranje od velikog značaja.

"U tom kontekstu i ostale institucije ne samo na Kosovu već i šire moraju da budu aktivnije, da kontrolišu proizvode, šta se brendira i koja je trgovačka marka, jer se ovako gubi na imidžu Kosova, ne na imidž samo jedne firme, jer niko ne kaže da je ta vinarija to uradila, već se piše da je to urađeno od strane Kosova. Bolje sprečiti nego lečiti", poručio je Grdžaljiu.

Grdžaljiu smatra da će nakon ovog sluučaja izvoz kosovskig vina da opadne, ali i onog iz BiH i Severne Makedonije, zbog razočarenja trgovaca ili potrošača u Nemačakoj ili u Evropi.

"U ovom slučaju mora da reaguje Ministarstvo trgovine i industrije, jer tamo se registruje svaki proizvod, brend. Inspekcija mora da bude aktivnija, jer se ne radi o profitu jedne firme, već se radi o imidžu cele države. Sada je vreme kada treba da ojača taj javno-privatni dijalog, da ima kontorle, a ne samo da se radi o nekim papiruma koje niko ne prati. Ekonomski moramo da budemo pre u Evropi nego politički, jer ako ne možemo sa uslugama ili proizvodima koji su postigli rezultate, kako ćemo biti politički deo EU ", zaključio je Grdžaljiu.