Grdžaljiu: Kosovo ostaje bez radne snage, tek sledi egzodus od 1. januara

Safet Grdžaljiu
Izvor: Kosovo Online

Kosovo je poslednjih godina postalo "uvozno zavisno" od radnika koji dolaze iz Turske, Bangladeša, Pakistana, Indije i drugih zemalja, jer domaća radna snaga odlazi u inostranstvo, a taj problem tek bi mogao da eskalira nakon 1. januara i početka primene vizne liberalizacije za zemlje EU, upozorava ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiu.  

Kako Grdžaljiu ukazuje za Kosovo onlajn, sa Kosova najviše odlaze mladi, i to ne samo oni koji su bez posla ili u teškoj socijalnoj situaciji, već i obrazovani, a da privatni sektor ostaje bez radne snage.

"Ono što je najgora stvar, pored toga što smo bili zavisno uvozna država od raznih proizvoda i usluga, sada smo uvozno zavisni i od radne snage. Pretežno, prema nekim nezvaničnim podacima, imamo zaposlene iz Turske, Bangaldeša, Pakistana i Indije. Ukoliko se nastavi ovaj trend, njihov broj će svake godine biti sve veći. Uzimajući u obzir da ćemo od januara imati viznu liberalizaciju, plašim se da ćemo kratkoročno imati veliki egzodus, jer će veliki broj mladih pokušati da ode na Zapad i pronađe posao", rekao je Grdžaljiu.

Najveći je problem, ističe on, što sa Kosova odlaze mladi posle završene srednje škole ili fakulteta, a među njima je najviše onih iz medicinske struke - lekara, ali i IT stručnjaka.

"Sa Kosova ne odlaze samo oni koji su bez posla i socijalni slučajevi, već odlaze i obrazovani ljudi, odlaze čak i porodice koje imaju dobra primanja i dobar život, jer se plaše za svoju budućnosti. Kada je reč o bezbednosti, sigurnosti, zdravstvu, obrazovanje, svako traži bolje uslove. To je taj veliki problem, šta će ubuduće biti sa privatnim sektorom, a pogotovo kada je u pitanju planiranje ekonomskog razvoja, kako će se to postići kroz uvoz radne snage. Ili kako će se postići ekonomski razvoj kada izvozimo kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu", pita se Grdžaljiu.  

On tvrdi da ljudi sa Kosova pretežno odlaze u Nemačku, Austriju, Švajcarsku, ali i Sloveniju, Italiju, Hrvatsku...

"Evropa stari, ima potrebe za novom radnom snagom, mladima su u tom kontekstu, nažalost, zbog političke nestabilnosti i svega što se događa na ovim prostorima, države Zapadnog Balkana postale 'beži države', a to je najbolja usluga koju možemo učiniti da razvijemo zemlje EU i Evrope", rekao je Grdžaljiu.

Uprkos upozorenjima stručnjaka da će doći do masovnog odlaska radnika, tvrdi Grdžaljiu, niko nije shvatio ozbiljnost situacije.

"U tom kontekstu, moramo da naučimo jednu stvar, da je daleko bolje sprečiti neke stvari nego lečiti. Da smo imali ekonomski razvoj na poželjnom nivou, da smo imali obrazovanje po potrebama tržišta rada, strane investicije, sigurno ne bismo bili tu gde jesmo. Slede veliki izazovi, ali nadam se da će mladi shvatiti da Evropa nije više ono što je bila nekada, da će probati to 'zabranjeno voće' i da će se kad-tad vratiti ovde, jer perspektivu treba graditi tamo gde si, a ne tamo gde želiš da budeš", istakao je Grdžaljiu.