Hajdari: Za godinu dana registrovano preko 1.800 stranih preduzeća

Rozeta Hajdari
Izvor: Kosovo Online

Agenciji za registraciju do kraja 2022. godine prijavljeno preko 1.800 stranih preduzeća, izjavila ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari, prenosi Ekonomija onlajn.

Hajdari ističe da su strane firme ulagale u različite sektore, sa posebnim akcentom na proizvodnju i preradu.

"Tto uključuje i broj od 150 preduzeća konkretno u sektoru industrijske proizvodnje, i drugim sektorima koji obuhvataju oblasti različitih delatnost. Važno je pomenuti povećanje investicija u različitim industrijskim sektorima, u proizvodnji i preradi. Od velikog je značaja da se iskoristi geografski potencijal, potencijal resursa, povoljan poreski sistem, zakoni koji su u skladu sa Evropskom unijom, ali i infrastruktura Kosova“, navela je Hajdari.

Hajdari dodaje da se očekuju i druge investicije nakon usvajanja Zakona o strateškim ulaganjima, koji je usvojila Skupština Kosova.

„Očekujem još više ulaganja sada sa novim Zakonom o investicijama, odnosno sa industrijskom politikom, Zakonom o industrijskim parkovima gde će biti ravnopravniji tretman, pojednostavljenje procedura za poslovanje na Kosovu", rekla je Hajdari.