Hamza: Vlada da primeni zakon i dodeli 200 miliona evra privatnom sektoru

Bedri Hamza
Izvor: Koha ditore

Demokratska partija Kosova pozvala je Vladu da primeni Zakon o ekonomskom oporavku usvojen u decembru prošle godine i dodeli predviđena sredstva privatnom sektoru i radnicima koji su ostali bez posla tokom pandemije, piše Koha.

Poslanik DPK Bedri Hamza smatra da na osnovu važećeg Zakona o ekonomskom oporavku 200 miliona evra treba dodeliti privatnom sektoru, baš kao i 30 miliona radnicima koji su ostali bez posla tokom pandemije.

"Aktuelna vlada nema ozbiljan pristup u rešavanju aktuelne situacije. Zakon o ekonomskom oporavku usvojila je Skupština decembra prošle godine. Od tada su prošla 4 meseca i insistiramo na tome da se 200 miliona evra izdvoji za podršku privatnom sektoru. Tim zakonom 30 miliona evra namenjeno je  za sve zaposlene koji su ostali bez posla. Vlada mora da sprovoditi zakon. Preduzeća nisu imala nikakve koristi od ove podrške. Naš zahtev je da se zakon primeni i da se ovih 200 miliona usmeri za pomoć preduzećima", rekao je Hamza.

Nove mere koje su stupile na snagu ove nedelje i kojima je vraćen policijski čas, prema Hamzi, trebalo je da budu najavljene ranije, posebno za preduzeća koja su prinuđena da obustave rad i pružanje usluga.

"Moraju postojati jasne, precizne mere, a zakon se mora primeniti. Sada su donete mere za subvencionisanje zarada radnika i troškova preduzeća, ali mimo toga postoje i drugi gubici. U ugostiteljstvu postoje preduzeća koja ne plaćaju zakup, ali imaju druge obaveze", dodao je poslanik DPK.

Hamza insistira na primeni posebnog programa za ekonomski oporavak, a pitanje ponovnog uvođenja taksi i mera reciprociteta prema Srbiji smatra isključivo pitanjem za aktuelnu vladu.

"Prethodna Kurijeva vlada prvo je ukinula takse, a zatim je ponovo uspostavila reciprocitetet u poslednjim danima mandata. Postoje kratkoročni proračuni, a to je ozbiljna tema i treba je dobro razmotriti uz doslednu primenu.To je sada stvar i nadležnost nove vlade", zaključuje Hamza.