Hoti: Što pre da počne ublažavanje mera o zabrani kretanja

Avdulah Hoti
Izvor: Facebook

Bivši potpredsednik kosovske vlade i funkcioner Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti pozvao je danas na ublažavanje oštrih mera za preduzeća i kretanje ljudi, uz ocenu, da bi takav potez sprečio mnoge kompanije da napuste tržište i nastave sa radom.

Hoti je rekao da bi trebalo preduzeti mere pomoći, ali uvek u skladu sa zdravstvenim smernicama kako bi se sprečilo širenje pandemije izazvane koronavirusom.

Zvaničnik DSK rekao je da je važno da proizvodni i uslužni lanac ostane neprekinut jer će tako ekonomska i socijalna šteta koju prouzrokuje pandemija biti manja a u protivnom, kako kaže, biće potrebne godine za oporavak.

"Ako uspemo da zadržimo preduzeća na tržištu i zadržimo lanac snabdevanja proizvodnja i usluge, tada će ekonomski i socijalni troškovi pandemije biti niži...Ako se izgubi ta mogućnost i kompanije napuste tržište, tada će se proizvodnja i zaposlenost stabilizovati mnogo sporije i trebaće nam godine da se vratimo na nivo pre pandemije“, naveo je Hoti u objavi na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima pandemija će nesumnjivo izazvati ekonomski šok, nepovoljno uticati na proizvodnju, zaposlenost i izvoz i to samo kao prvi talas.

"Potpuni uticaj osetićemo u drugoj polovini godine, kada će se multiplikovani efekti pojaviti kroz opadanje ulaganja i doznake od kojih smo veoma zavisni", kazao je Hoti.