Hovenijer: Američka privredna komora važna za ekonomski razvoj Kosova

Džefri Hovenijer
Izvor: Kosovo Online

Američka privredna komora na Kosovu obeležila je dve decenije od osnivanja. Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer ocenio je da Kosovo ima potencijal za razvoj trgovine i investicija, a da Amerika potvrđuje nepokolebljivu podršku daljem ekonomskom rastu i razvoju.

Hovenijer je, na svečanosti povodom 20 godina od osnivanja Američke privredne komore, izjavio da je ta organizacija dala važan doprinos u ekonomskom razvoju Kosova.

On je dodao da Komora i u budućnosti treba da se zalaže za društvenu odgovornost, inkluzivni rast i osnaženje Kosova u globalnoj ekonomiji, a da su dva ključna zadatka ove organizacije.

Prvi je podsticanje veće promocije inicijativa korporativne društvene odgovornosti i prepoznavanje pozitivnih uticaja poslovanja na kosovsko društvo i ekonomiju, precizirao je ambasador.

Hovenijer je kao drugi cilj naglasio važnost raznolikosti, jednakosti i uključenosti unutar Američke komore, pozivajući članice da se posvete većoj zastupljenosti i inkluziji.

Govoreći o razvoju Američke privredne komore na Kosovu od osnivanja 2004. godine, Hovenijer je istakao njen rast navodeći da od 21 osnivača, ova organizacija danas ima više od 260 članova.

On je pohvalio otpornost i prilagodljivost organizacije, posebno tokom izazovnih vremena kao što je bila nedavna pandemija kovid virusa jer je Komora svoju posvećenost pokazala brzim prelaskom na virtuelne platforme, pa je održala više od 100 onlajn događaja.