Indeksonline: Srbija hoće sever Kosova zbog rudnog bogastva

Trepča
Izvor: Blic

Srbija vodi veliku borbu za preuzimanje severa Kosova zbog rudnog bogastva, posebno zlata i srebra, piše Indeksonline. Ovaj portal se pri tom poziva na Strategiju rudarstva Kosova, odnosno istraživanje koje je sprovedeno o rudnim bogastvima u pojedinim delovima Kosova.

U istraživanju se navodi da su čiste i potpuno prirodne rezerve zlata naročito prisutne u rečnim koritima i basenima, iako su do sada ovi dragoceni metali dobijani preradom iz olovo-cinkanih ruda.

Podaci u strategiji zasnovani su na kratkom istraživanju sprovedenom na širem području Novog Brda, Junik, na reci Trnavi, u Dragašu, blizu sela Prekovca kraj Krive Reke u Opštini Novo Brdo i istočno od sela Koretište u regionu Gnjilana. 

Rudnik Novo Brdo je najbogatiji zlatom i procenjuje se da raspolaže resursima zlata do 2.700 kg.

Strategija sadrži podatke o sadržaju zlata u toni iskorišćene rude.

Na primer u Starom Trgu se procenjuje da je sadržaj zlata u jednoj toni samo 0,6 grama. 

Što se tiče ostalih procena one su sledeće: Belo Brdo: 0,7 g/t, Crnac: 1,0 g/t  u rudniku Ajvalija kod Gračanice: 0,5 g/t,  rudniku Kišnica kod Gračanice: 1,1 g/t, u nalazištu Badovac kod Gračanice: 0,25 g/t , Novo Brdo: 1.6 g/t, Crepulja: 0.13 g/t ”,  navedi se u rudarskoj Strategiji koju prenosi Indeksonline. 

Rudnici Belo Brdo i Crnac su Trepčini rudnici na krajnjem severu Kosova.