Izveštaj GAP: Murati realizovao samo dva odsto budžeta za kapitalne investicije

Hekuran Murati
Izvor: Reporteri

Prema istraživanju Instituta za napredne studije (GAP) ministar finansija Hekuran Murati ima najslabije rezulate rada u vladi Aljbina Kurtija, kada je reč o realizaciji budžeta za kapitalne investicije , prenosi Klan Kosova.

Nakon objavljivanja izveštaja o budžetskim rashodima Vlade i stopi realizacije kapitalnih investicija sa centralnog i lokalnog nivoa, GAP je danas objavio i podatke o realizaciji budžeta ministarstava Vladi Aljbina Kurtija za kapitalne investicije tokom 2022. godine.

Prema ovim podacima, izgleda da je Ministarstvo finansija na čijem čelu je Hekuran Murati, realizovalo samo dva odsto budžeta za kapitalne investicije tokom 2022. godine.

Na vrhu ove liste, sa najboljim učinkom, je Ministarstvo za zajednice i povratak koje je do izlaska srpskih predstavnika iz kosovskih institucija u novembru prošle godine vodio Goran Rakići iz Srpske liste, a sada vodi Nenad Rašić. Ovo Ministarstvo realizovalo je čak 98 odsto budžeta za kapitalne investicije. 

U izveštaju se navodi da su među resorima sa najslabijim učinkom u pogledu realizacije budžeta za kapitalne investicije Ministarstvo za industriju koje je realizovalo samo 16 odsto budžeta za kapitalne investicije, i Ministarstvo privrede sa 38 odsto realizovanog budžeta. 

Ministarstvo poljoprivrede, predvođeno ministrom Fatonom Pecijem, realizovalo je 82 odsto budžeta, dok je

U prvih pet ministarstava sa najboljim učinkom su i Ministarstvo regionalnog razvoja (83odsto), Ministarstvo pravde (84 odsto) i Odbrane (96 odsto).

Ministarstvo zdravlja pod rukovodstvom Arbena Vitije je u sredini tabele sa 56 odsto ostvarenog budžeta za kapitalne investicije tokom 2022. godine.

Kultura i diplomatija su realizovali 40 odsto svog budžeta za kapitalne investicije.

Vlada Kosova je stalno kritikovana da ne realizuje kapitalne investicione projekte, gde je, prema mišljenju opozicije i stručnjaka za privredu, njihova realizacija skoro nula odsto.

Prema finansijskom izveštaju Trezora Kosova, kapitalne investicije za šest meseci 2022. bile su samo devet odsto što je najniže u poslednjih deset godina.