Kosovski Telekom pred bankrotom

PTK
Izvor: RTK

Ne manje od pet miliona evra je Upravni odbor Telekoma zatražio od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja kako bi kompanija bila spašena od bankrota, javlja RTK.

Kako se navodi, taj novac trebalo bi da bude obavezna hitna mera da bi se osigurao normalan rad. U suprotnom, kompanija predvođena generalnim direktorom Bedrijem Istrefijem rizikuje tehnički kolaps.

„Kosovski Telekom, kao centralno preduzeće u javnom vlasništvu, čiji je jedini akcionar Vlada Kosova, obraća se ovim zahtevom za povećanje kapitala kompanije za najmanje pet miliona evra, kao obaveznu, hitnu meru za obezbeđivanje njegovog funkcionisanja i otklanjanja opasnosti od bankrota”, navodi se u pismu.

U pismu se navodi da je Telekom u teškoj finansijskoj situaciji i rizikuje da dođe u situaciju u kojoj nije moguće funkcionisati sa nezamislivim posledicama.

Zbog stvorene situacije u Telekomu, nagomilani su zahtevi neplaćenih potraživanja ugovarača i kao rezultat toga Telekom posluje bez održavanja tehničkih platformi i rizikuje tehničku propast.

“Tehnički sistem je u najgorem stanju, bez održavanja i većina ovih uređaja je čak pri kraju svog veka. Da stvar bude još gora, kosovski Telekom posluje bez održavanja platforme, rizikujući sto odsto tehnički i funkcionalni kolaps u pružanju usluga. Kao posledica ovog tehničkog stanja i kvalitet pruženih usluga nije zadovoljavajući i time se nanosi velika šteta imidžu kompanije i kao rezultat toga dolazi do smanjenja prihoda odnosno nerealizacije biznis plana“, navodi se u pismu upućenom Vladi Kosova.

U ovoj situaciji u kojoj se nalazi kompanija, zvaničnici Telekoma obaveštavaju Haradinaja da je krajnje vreme za hitnu intervenciju od presudne važnosti, pružanjem finansijske podrške za oporavak kosovskog Telekoma.

Pre nekoliko nedelja generalni direktor Telekoma Bedri Istrefi napisao je da je 2019. godine  Telekom bio suočen sa mnogim izazovima i poteškoćama a kao rezultat nedostatka finansija.

„Godina 2019. karakteristična je za kosovski Telekom zbog brojnih izazova i poteškoća, bilo u pogledu poslovanja kao rezultat finansijske nemogućnosti da održava i razvija svoje platforme za pružanje boljih usluge kupcima, da li zbog nedostatka podrške akcionara, konkretno Ministarstva privrednog razvoja, kao i predstavnika Vlade Kosova“, napisao je Istrefi.

Optužio je ministra za ekonomski razvoj Valjdrina Luku da je narušio imidž Telekoma svojim izjavama o bankrotu ovog preduzeća.

Međutim, Istrefi je o bankrotu izrazio zabrinutost kod sadašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja. Ova teška situacija Telekoma Kosova, spomenuta u pismu upućenom kancelariji premijera, takođe je rezultat nezakonite odluke akcionara, Vlade Kosova, da naplati dividendu u fiskalnoj 2015. godini.