Krasnići: Pre odluke o zatvaranju preduzeća potrebna odluka o finansijskoj podršci

Skender Krasnići
Izvor: Kosovo Pres

Predsednik Privredne komore Kosova Skender Krasnići kaže da je zatvaranje nekih preduzeća na dve nedelje, bez plana za finansijsku podršku, izazvalo zabrinutost u poslovnoj zajednici na Kosovu, prenosi Kosovo pres.

Krasnići je upozorio na ozbiljne ekonomske posledice i preporučio Vladi da pre preduzimanja mera napravi analizu efekata koji slede iz donetih odluka, naglašavajući da će ekonomska šteta imati dugoročne posledice. On je upozorio da će preduzeća biti teško oštećena dvonedeljnim zatvaranjem.

"Privredna komora Kosova neprekidno traži da se ne preduzimaju mere bez prethodnog plana za finansijsku podršku preduzećima. Pre nego što se donese odluka, podršku treba analizirati, a preduzeća obavestiti o podršci koju će dobiti u slučaju odluke o zatvaranju", rekao je Krasnići.

Krasnići je naveo korake koje bi Vlada trebalo da preduzme pre nego što donese odluku o zatvaranju, dodajući da su prethodne odluke iste vrste nanele štetu preduzećima.

"Ova brza odluka štetna je za preduzeća i vlada koja je već konsolidovana i u punom je sastavu, hitno će morati da održi sastanke i napravi analize efekata i neželjenih efekata koje će doneti odluka o zatvaranju ugostiteljskih obekata. Trebalo bi da bude donesena odluka o preliminarnoj finansijskoj podršci a da  zatim usledi odluka o zatvaranju. Odluke donete na ovaj način uveliko su oštetile poslovanje. Finansijska podrška planirana za radnike u vrednosti od 170 evra je izuzetno mala, sprovedena je sa mesecima kašnjenja i nanela je štetu poslovanju", istakao je Krasnići.

Predsednik Privredne komore Kosova kaže da je pre odluke o zatvaranju trebalo navesti tačan broj preduzeća, uz plan o finansijskoj podršci i raspodeli budžetskih izdvajanja.

"Nismo protiv odluke koja je u interesu zdravlja građana, ali to mora da se uradi uz finansijsku podršku. Ostali smo siročad zbog nedostatka podrške i neznanja institucija. Udarac koji je prošle godine nanet preduzećima uz nedostatak podrške imaće posledice u narednim godinama. Ako se isto desi i sada, šteta koju će imati privreda, smanjenje prihoda u budžetu i rastuća nezaposlenost biće neizbežni.  Moguće su katastrofalne posledice i biće potrebna ne jednu ili dve već pet i i deset godina da dođemo u stanje u kojem smo bili", naveo je Krasnići.

Krasnići je upozorio na tešku ekonomsku situaciju i rastuću nezaposlenost uz porast broja onih koji će napustiti Kosovo i pozvao na sprovođenje preliminarnih mera.