Kristulji: Albanija ima dovoljne količine brašna i bez uvoza

brašno
Izvor: Večernje novosti

Predsednik poljoprivredno-prehrambenog sindikata Albanije Teodor Kristulji izjavio je da Albanija, i bez uvoza, ima dovoljne količine brašna u zalihama, jer osam fabrika u jednom danu proizvede oko 1.800 tona dok je za redovnu potrošnju dovoljno samo 700, prenosi Albanian post.

Dodao je da zbog dovoljne količine brašna ne znači da njegova cena neće rasti, jer do manipulacija sa cenama dovodi panika, a ne proizvođači.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku INSTAT, Srbija je značajan partner Albanije za uvoz žitarica pa je prema podacima za prošlu godinu u Albaniju uvezeno oko 326 miliona kilograma žitarica. Od toga je 36 odsto, ili 117.360.000 kilograma, došlo iz Srbije, a 46 odsto, odnosno 149.960.000 uvezeno je iz Rusije.

Trgovci, od početka dešavanja u Ukrajini tvrde da su pronašli druga tržišta u Evropi, kao što su Bugarska, Francuska, Rumunija i Italija, ili Latinska Amerika.

Od10. marta, Srbija je obustavila izvoz ulja, kukuruza, pšenice i brašna zbog obezbeđivanja stabilnih cena, kako za Srbiju, tako i za region, u slučaju da Rusija obustavi izvoz pšenice i kukuruza.