Kurti: Minimalna zarada će iznositi 250 evra

Aljbin Kurti
Izvor: Economia online

U juče usvojenom programu kosovske vlade navodi se da će mere koje će preduzeti izvršna vlast socijalno i ekonomski pomoći radnicima koji su ostali bez posla, usled pandemije kao i mere za zapošljavanje, ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiju kaže da je za to potrebno vreme, ali i povećanje budžeta.

„Na osnovu informacija Centralne banke ne može se reći da nedostaje novca. Verujem da povratak ekonomije u normalne tokove treba da ima finansijsku podršku. Činjenica da je u Centralnu banku veliki priliv novca koju deponuju građani i preduzeća, a koji je veći od  četiri milijarde, prilika je koju treba iskoristiti“, rekao je za Kosovo pres Grdžaljiju.

Kosovska vlada se obavezala da će do kraja mandata uspostaviti Razvojnu banku i Nezavisni fond, prema Grdželjiju to zahteva zakonsku reformu.

„S tim u vezi, potrebne su pravne reforme, trebalo bi izvršiti reviziju pravnog aspekta i verujem da se to može postići ili učiniti u srednjoročnom periodu. Jer se to ne može realizovati za godinu dana. Mora postojati rangiranje, dijalog i mora postojati stvarna politička stabilnost da bi se to ostvarilo“, rekao je za oni ostvarili“, dodao je Grdžaljiju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da će minimalna zarada iznositi 250 evra.

"Podizanjem minimalne zarade na 250 evra za 40 sati rada nedeljno i podizanjem praga zarade, koji nije oporezovan, obezbedićemo da oni sa nižim zaradama imaju više novca u džepu na kraju meseca“, rekao je Kurti.

Predsednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi se ne slaže sa Kurtijem i podseća na njegovo obećanje dato prošle godine.

„Premijer sada obećava platu od 250 evra, poput prošlogodišnjeg obećanja koje je tačno 5. marta 2020. godine dao, da minimalna zarada treba da iznosi 350 evra i dodao da se to odnosi na zaposlene koji rade u privatnim preduzećima koja ne mogu da plate ni račune za struju, vodu i kredite’. Prošle godine je bilo 350 evra, ove godine imamo istu vodu, iste kredite i iste plate 170 evra. Nema napretka, sve je korak unazad“, rekao je Azemi.

Istakao je da povodom tog pitanja Nezavisni sindikat nije razgovarao sa Kurtijem.

„Osim ugovora koje su potpisale javno-privatne kompanije o objekata koje održava i finansira Vlada Kosova, svi ostali zaposleni u privatnom sektoru neće potpisati platu ispod 350 evra, do sada niko nije potpisao“, rekao je Azemi.

Kurti je na jučerašnjem sastanku vlade, rekao da izlazak krize izazvane pandemijom vidi kao priliku za preusmeravanje ekonomije ka izvoznoj proizvodnji, ka povećanju dostojanstvenog zapošljavanja za sve, kao i ka održivom razvoju zaštite životne sredine za buduće generacije.