Kurti predstavio Suvereni fond: Podrška javnim preduzećima

Aljbin Kurti na forumu dijaspore
Izvor: VOA

Premijer Vlade Kosova Aljbin Kurti, zajedno sa šeficom Parlamentarne grupe Samoopredeljenje Mimozom Kusari Ljijom, predstavio je Suvereni fond, i naveo da će javna preduzeća biti podržana od strane tog fonda, prenosi Reporteri.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, prezentaciju su održali rukovodioci radne grupe Koncept-dokumenta Suverenog fonda, profesor Besnik Pulja i koordinatorka Pravne radne grupe tog fonda Rezarta Plana.

"Ciljevi, organizacija i povezanost privatnog biznisa sa Suverenim fondom bila su glavna pitanja o kojima se razgovaralo na okruglom stolu. Javna preduzeća, zajedno sa 24. 000 objekata druge imovine, Vlada će preneti na Fond, što će povećati mogućnost ulaganja i još više unaprediti upravljanje njima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je oko 200 zemalja u svetu već formiralo svoj Suvereni fond, i da će Kosovo nakon dve decenije postati deo većine svetskog i globalnog trenda.

Nacrt zakona o Suverenom fondu naišao je na kritiku opozicije, koja smatra da se formiranjem tog fonda krše zakoni i Ustav Kosova.