Kurti sa generalnim direktorom EBRD za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Šarlot Rue

Kurti sa predstavnicima EBRD-a
Izvor: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa generalnom direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Šarlotom Rue, direktorom EBRD na Kosovu Sergejem Masličenkom, kao i zamenikom direktora EBRD na Kosovu Arijanitom Blakajem.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, na sastanku je bilo reči o osam projekata koje Vlada Kosova realizuje u saradnji sa EBRD, kao što su projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama u opštinama Priština i Prizren, projekat za tretman otpadnih voda u opštini Uroševac, kao i projekat izgradnje solarnog staklenika.

Razgovaralo se i o nekim od prioritetnih projekata za 2024. godinu, uključujući izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podujevu, Gnjilanu i Mitrovici, izgradnju regionalnih puteva, projekat signalizacije i telekomunikacija za 10. železničku prugu, kao i drugim projektima koji se fokusiraju na sektore energetike i vode.

Kurti je zahvalio predstavnicima EBRD na kontinuiranoj podršci, istakavši značaj ovih investicija, posebno u unapređenju kapaciteta za korišćenje obnovljive energije.

Direktorka Rue je zahvalila Vladi Kosova na dosadašnjoj saradnji, ponovivši nastavak podrške EBRD za realizaciju brojnih infrastrukturnih, telekomunikacionih, energetskih i urbanih projekata.