Ljajić nove prištinske takse vidi kao plod pritiska tamošnjih prerađivača, Šeholi i političku korist

Takse - ilustracija
Izvor: Zeri

Ministar trgovine u Vladi Srbije podsetio je beogradski dnevnik Danas da su necarinske barijere uvedne znatno pre odluke prištinskih vlasti da za svu robu koja dolazi iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine naplati taksu od 100 odsto, a ponovno uvođenje taksi na samo dva prozvoda – brašno i termo blokove, vidi kao interesnu sferu mlinarske industrije sa Kosova.

„Za građevinski materijal, konkretno termo blokove, namet je uveden još u julu 2016, dva evrocenta po bloku, a za brašno su počele da se obračunavaju od oktobra 2017. i to 40 evra po toni. Obrazloženje je bilo da time štite domaću proizvodnju. Mi smo se obraćali i Evropskoj uniji i CEFTI čije bi članice trebalo da trguju bez barijera, ali nije preduzeto ništa. Kada su doneli takse od 100 odsto, ove prethodne su izgubile smisao“, rekao je Ljajić za Danas.

Dodao je da je Priština promenila politiku kada je nastupila kriza zbog epidemije. Kako je naveo, bilo je važno da što više robe iz centralne Srbije uđe na Kosovo, posebno brašno koje je bilo deficitarno. U tom periodu, kada su skinuli takse od 100 odsto, nisu primenjivali nikakva ograničenja, pa je samo u aprilu na kosovskom tržištu prodato 16.000 tona brašna.

Inače, u ranijem periodu iz centralne Srbije kosovskim potrošačima isporučivano je oko 100.000 tona na godišnjem nivou.

„Novo ograničenje u trgovanju, kada je taj prvi udar prošao, uvedeno je na zahtev izuzetno jakog lobija mlinarske industrije. Oni u tom delu imaju nekoliko vrlo snažnih firmi sa velikim uticajem na politiku tako da su uspeli da izdejstvuju vraćanje stare mere. To nije politička odluka, nego interesna, jer mlinarski lobi kupuje našu pšenicu, za to nema nikakvih taksi niti drugih barijera, a potom je prerađuje u brašno i tako ostvaruje veću zaradu. Zato pšenica iz Srbije ne podleže nikakvim ograničenjima i ona se nesmetano plasira. Potpuno ista situacija je i sa građevinskim materijalom, koji gotovo u celini dolazi iz Srbije i gde se taksa primenjuje samo na termo blokove“ objašnjava Ljajić.

Analitičari iz Prištine, međutim, ne isključuju ni političke benefite ovakve odluke.

„Mislim da Aljbin Kurti, znajući da će vrlo brzo biti izabrana nova vlada, pokušava da pripremi javnost na to da će njegov odnos prema Srbiji biti rigorozniji od njegovih naslednika u vlasti koji se pripremaju da uđu u dijalog sa Srbijom. Smatram da je to njemu bio glavni razlog. Međutim, nova vlada moraće sve te barijere da ukine jer drugačije neće moći da se pokrene dijalog“, kaže za Danas Fatmir Šeholi iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

U trgovanje između srpskih i kosovskih firmi ponovo su se umešale takse, istina ne one od 100 odsto već samo niže i samo za dve vrste proizvoda – brašno i termo blokove. Žito i ostala roba namenjena kosovskom tržištu nema takva opterećenja, piše Danas