Ljimani: Kosovo je, u smislu ekonomskog razvoja, jedno od najsiromašnijih na svetu

Musa Ljimani
Izvor: Printscreen/KTV

Profesor ekonomije Musa Ljimani ocenio je da je Kosovo po stepenu razvijenosti među najsiromašnijim zemljama sveta, prenosi Koha.

Dodao je da prezentacija Kosovske agencije za statistiku o nezaposlenosti nisu tačne i izneo svoje mišljenje vezano za stopu nezaposlenosti.

„Stopa nezaposlenosti koju predstavljaju zvanične statistike, po mom mišljenju nisu stvarne. Trebalo bi da bude znatno veća na osnovu činjeničnog stanja nezaposlenosti na Kosovu. Nezaposlenost kao relevantan makroekonomski pokazatelj veoma je važan i izražava nivo razvijenosti, odnosno ekonomsku nerazvijenost. Kosovo je po nivou ekonomskog razvoja najnerazvijenija zemlja na Balkanu, u Evropi i rekao bih da je među najnerazvijenijim zemljama na svetu. Imamo nižu stopu zaposlenosti i najvišu stopu nezaposlenosti“, rekao je Ljimani u emisiji „Desku“, na KTV.

Istakao je da je opšte poznato da Kosovo ima najmlađe stanovništvo u Evropi i da samim tim broj nezaposlenih svake godine raste.

„Kontingent rada u našoj zemlji je znatno velik i raste. Dakle, godišnje aktivno stanovništvo ima ulazak od oko 25 do 30.000 ljudi, a zaposlenost je izuzetno mala, uzimajući u obzir i javni i privatni sektor, najviše u roku od godinu dana može se zaposliti 10 do 15 hiljada ljudi. Prema tome, ova razlika između ulaska i zaposlenja daje govori da je stopa nezaposlenosti izuzetno visoka na Kosovu“, rekao je Ljimani.