Makedonski mediji: Glavne teme samita u Ohridu kultura i turizam

Otvoreni Balkan
Izvor: Reporteri

Na samitu inicijative "Otvoreni Balkan", koja se danas i sutra održava u Ohridu, glavne teme razgovora lidera država članica biće kultura i turizam, prenose makedonske Vesti uz agendu skupa koji se danas i sutra održava na Ohridu.

Kako se navodi, za danas je najpre zakazana radna večera na kojoj će pored premijera Severne Makedonije i Albanije Dimitra Kovačevskog i Edija Rame, predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti i premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsednika Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Po agendi, za sutra su zakazana zvanična obraćanja na samitu, a video obraćanje će imati i komesar EU za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji i zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Na plenarnoj sednici "Otvoreni Balkan Otvoreni turizam" govoriće potpredsednik Vlade zadužen za ekonomska pitanja, koordinaciju ekonomskih resursa i investicija Fatmir Bitići, ministar ekonomije Krešnik Bekteši, ministarka turizma i životne sredine Albanije Mirela Kumbaro i ministarka telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, a svoje stavove izneće i predstavnici privrednih komora, direktori institucija, hotelijeri.

Na panelu posvećenom kulturi govoriće potpredsednik Vlade za evropske poslove Bojan Maričić, kao i ministri kulture Severne Makedonije, Albanije i Srbije Bisera Kostadinovska-Stojčevska, Elva Margariti i  Maja Gojković.

Priliku da debatuju imaće i predstavnici ustanova kulture, direktori, kulturni radnici i producenti.

Na kraju samita planirano je potpisivanje sporazuma o saradnji na Zapadnom Balkanu za međusobno priznavanje diploma i naučnih zvanja izdatih u visokoškolskim ustanovama i drugim nadležnim institucijama i memoranduma o razumevanju za saradnju u oblasti turizma, kulture i Poreske uprave.