Mali: Predstavnici DFC dolaze 21. septembra, korist za građane

Siniša Mali
Izvor: Večernje novosti

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd doputovati već 21. septembra i da će se odmah po formiranju njene kancelarije u Beogradu krenuti u realizaciju svih investicija iz vašingtonskog sporazuma, prenosi Tanjug.

Osnivanje kancelarije DFC-a u Beogradu je, rekao je Mali u emisiji "Oko" RTS-u, samo deo sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu, a da će ta tačka vremenski biti najbrže realizovana.

Mali je istakao da je otvaranje kancelarije DFC-a u Beogradu "ogromna i veoma važna vest", jer je ta agencija ima godišnji budžet od preko 60 milijardi dolara i usmerena je ka tome da finansira projekte koji su od strateške važnosti za region, uz podršku američke administracije.

"Za nas je to ogroman signal koji govori u prilog tome da se u regionu situacija smirila, da smo potpuno atraktivni, da su naši prioriteti mir i stabilnost u regionu upravo ovim sporazumom i ušpešno potvrđeni", naveo je Mali.

S druge strane, dodao je da je kancelarija DFC-a u Beogradu je ogroman signal investitorima, pogotovo američkim i onima koji analiziraju kreditini rejting, da je Srbija apslutno na mapi investicija.

Napomenuo je da će centar njihovih operacija u ovom regionu biti u Beogradu i da će najveću korist od dolaska DFC-a i od novca koji oni pružaju upravo imati građani Srbije.

Naveo je da je do sada stiglo četiri milijarde dolara iz SAD. "Mi želimo 40 i 400 milijardi investicija", istakao je Mali.

Istakao je da očekuje još veći broj američkih investitora u Srbiji koji će otvarati fabrike i ulagati u infrastrukturu.

DFC će, kako je naveo, davati i davati podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.

"Oni su, takođe, spremni i da finansiraju direktno u privatne kompanije u Srbiji i kao suvlasnici da bi dalje podstakli njihov rast i razvoj", rekao je Mali.

Veliki infrastrukturni projekti

Poručio je da se odmah po osnivanju kancelarije DFC-a u Beogradu kreće u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata, a da su samo dva projekta preko dve milijarde evra, a to su auto-put od Niša do Prištine, 1,1 milijardu evra, i železnička pruga od Merdara do Prištine i rehablitacija još preko milijardu evra.

Mali je naglasio da od incijative za formiranje ''mini-Šengena" možemo vrlo brzo da imamo konkretne rezultate u smanjenju operativnih troškova i ubrzanja protoka robe i ljudi u regionu kao tržištu od 20 miliona ljudi.

Naglasio je da će najveću korist od regionalnog povezivanja imati građani i privrednici u Srbiji.

"Regionalno povezivanje, ono što rade u celom svetu, to želimo mi da uradimo u našem malom delu Zapadnog Balkana", istakao je Mali.

O Gazivodama pregovori bili teški i mučni

Upitan o jezeru Gazivoda, Mali je rekao da su pregovori o toj tački sporazuma potpisanog u Vašingtonu, bili mučni i teški i da je pritisak na predsednika Aleksandra Vučića bio veliki.

"Uspeli smo da izađemo sa sporazumom i stvarima koje su veoma korisne za građane Srbije i region. Mi kao država nemamo jedan kilovat koristi od jezera Gazivode, a sada smo dogovorili da se uradi studija izvodljivosti", poručio je Mali.

Dodao je da će videti koliko pripada Srbiji, a koliko Prištini, a da je to ogroman korak napred jer otvaramo mogućnost da iskoristimo resurse koje jezero Gazivode ima.