Međunarodni sajam privrede u Tirani – šansa za 22 srpske kompanije

Sajam privrede u Tirani
Izvor: Kosovo Online

U Tirani se održava Međunarodni sajam privrede, na kojem se, tokom tri dana, na nacionalnom štandu predstavljaju i 22 kompanije iz Srbije.

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Albanije u prvih devet meseci ove godine iznosila je 230,9 miliona evra, što je za 24 miliona evra više u odnosu na isti period lane, pa je nastup srpskih pivrednika na ovakvim manifestacijama od izuzetnog značaja, kažu sagovornici Kosovo onlajna.

Prema podacima Privredne komore Srbije, koja je i ove godine sa Razvojnom agencijom Srbije organizvala nastup privrednika u Tirani, izvoz iz Srbije u Albaniju u prvih devet meseci ove godine vredeo je 179,1 miliona evra, odnosno za 21,2 miliona je veći nego u istom periodu 2022. Uvoz iz Albanije u Srbiju ostao je približno isti kao i prethodne godine, 51,8 miliona evra.

Porast vrednosti izvoza, za prvih devet meseci ove godine, uz neznatno promenjenu vrednost uvoza, doprineo je da se zabeležen suficit u razmeni sa Albanijom poveća na 127,3 miliona evra.

Trgovinska razmena Srbije i Albanije raste iz godine u godinu, a za proteklih 10 godina uvećana je više od tri i po puta. Srbija iz Albanije mahom uvozi poljoprivrdne proizvode - so, čelik i ugalj, dok najviše izvozi pšenicu, kukuruz, krompir, bezalkoholna pića, kozmetiku, lekove.

Izvršni direktor najveće distributerske kuće u Srbiji i regionu Nelta, koja već šest godina posluje u Albaniji, Alban Ujkašej kaže za Kosovo onlajn da, iako je Albanija „zemlja brendova“, mesta za srpske proizvode u albanskim prodavnicama – i te kako ima.

"Redovno učestvujemo na ovom sajmu, koji je podsticaj celom albanskom tržištu, ali i svim učesnicima. Veoma je značajan za privredu Albanije, a rezultati pokazuju da su zahvaljujući njemu kompanije u regionu značajno uvećale svoje poslovanje“, rekao je Ujkašej.

Podseća da je Nelt u Albaniji prisutan od 2018 godine. Poslovanje se svodi uglavnom na distribuciju, ali ima i domaćih proizvoda, poput Nutrino laba i Neoplante.

"Poslujemo i sa međunarodnim kompanijama kao što su Jakobs, Beiersdorf i Mondelez. U Albaniji imamo oko 200 zaposlenih, i mi smo na ovom tržištu pozicionirani među liderskim kompanijama. Plan nam je da širimo posao, ne samo u distribuciji već i u logistici“, napominje Ujkašej.

Dodaje da dešavanja u regionu nemaju uticaj na biznis.

"Saradnja na svim nivoima je zadovoljavajuća, a za četiri godine - duplirali smo posao i ravnopravno smo zastupljeni, kao i ostale kompanije na albanskom tržištu“, rekao je Ujkašej za Kosovo onlajn

Albanija i Srbija sarađuju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, industrije plastike, metalske tekstilne i odnedavno industrije nameštaja.

Srpska kompanija za proizvodnju nameštaja "Simpo" takođe se predstavlja u Tirani.

"Nakon jednogodišnje pauze ’Simpo’ je ponovo prisutan na sajmu u Tirani, sa PKS.Ono što se razlikuje od prethodnih godina, kada smo na sajmu bili prisutni sa redovnim programima iz našeg asortimana, je to što smo ove godine odlučili da izložimo jednu hotelsku sobu. Razlog za to je što smo početkom godine započeli projekte opremanja na celoj teritoriji Albanije, a neki od projekata su hotel Tirana Internacional, koji završava izgradnju svog novog bloka sa 300 soba za koje smo podneli tendersku dokumnetaciju i ušli u uži izbor za opremanje“, naveo je menadžer prodaje "Simpa" Filip Stojiljković za Kosovo onlajn.

Nada se da će uskoro početi radove na opremanju tog hotela.

Dodaje i da je u trenucima dok traje sajam, ekipa koja je montirala štand, u gradu Lježu, nedaleko od Skadra u jednom od hotela - montira uzornu sobu.

Privredni sajam koji se svakog decembra održava u Tirani, po broju izlagača i posetilaca najznačajnija je sajamska manifestacija u Albaniji.

Ove godine okupila je izlagače iz više od 15 zemalja.