Mehmeti: Ispunili smo uslove za zeleni karton, prepreka je članstvo u UN

automobili
Izvor: Klan Kosova

Po rečima guvernera Centralne banke Kosova Fehmija Mehmetija Kosovo još uvek ne može da dobije zeleni karton, jer nije član UN, prenosi Ekonomija Onlajn.

Mehmeti je posetio je Kosovsku kancelariju za osiguranje, a nakon sastanka sa vršiocem dužnosti direktora te institucije Samijem Mazrekuom, na konferenciji za novinare rekao da je pandemija uticala i na sektor osiguranja.

Prema njegovim rečima, ispunjeni su svi uslovi za članstvo u Savetu evropskog biroa koji izdaje zeleni karton, ali i dalje ostaje prepreka činjenica da Kosovo nije član UN .

"Kao i ostatak sveta, preduzete mere su uticale na pad ekonomske aktivnosti, a pandemija je pogodila i industriju osiguranja. Poslednjih godina došlo je do poboljšanja u ovom sektoru i mere koje je preduzela CBK bile su efikasne. Tokom godine imamo 13 odsto smanjenja rashoda. Što se tiče isplaćene bruto štete, ona je dostigla oko 46 miliona evra i tu je došlo do preduzimanja restriktivnih mera. Što se tiče zelenog kartona, svi su uslovi ispunjeni, ali je nakon podnošenja prijave ostala kao prepreka činjenica da Kosovo nije član UN", rekao je on.

Zamenik guvernera Sokolj Havoli rekao je da je CBK pripremila teren za preduzimanje reformi u osiguravajućim društvima.

Do članstva Kosova u Savetu evropskog biroa sva vozila sa stranim registarskim oznakama koja ulaze na teritoriju Kosova, moraju plaćati iznos  naknade za granično osiguranje, u zavisnosti od vrste vozila i dužine boravka na Kosovu.

Svako ko automobilom ulazi na Kosovo sa međunarodnim oznakama mora da plati 15 evra osiguranja za boravak od 15 dana, a za boravak od mesec dana vrednost osiguranja je 20 evra.