Ministarstvo finansija: Porez na imovinu za 2023. manji za građane koji su već izvršili uplatu

Imovina
Izvor: Reporteri

Ministarstvo finansija saopštilo je da će umanjiti porez na imovinu za 100 evra građanima koji su uplatu izvršili pre nego što je usvojen Zakon o porezu na imovinu u Skupštini Kosova, prenosi Reporteri.

Predlogom zakona predviđeno je da se građanima  "oprosti" 100 evra poreza na imovinu za 2023. godinu nakon što je ta opštinska taksa povećana početkom godine.

Građanima koji su već platili porez na imovinu to će se računati kao avans za ostale rate kada Zakon o porezu na imovinu stupi na snagu.

"Na osnovu Nacrta zakona o porezu na imovinu, pomilovanje se odnosi na građane koji su već platili račun za porez na imovinu, a stupanjem na snagu zakona, uplata koju su izvršili biće uračunata kao akontacija za ostale rate", navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Dodaje se da do 30. aprila građani Kosova moraju da plate prvu ratu godišnjeg poreza na imovinu, inače će biti kažnjeni, dok je rok za drugu ratu do kraja septembra.

"Ukoliko se uplata ne izvrši na vreme, za svaki mesec kašnjenja biće primenjena kamata od 0,65 odsto i kazna od 10 odsto neplaćenog poreza", ističu iz Ministarstva finansija.