MMF: Uvoz električne energije na Kosovu dostigao je 12,5 odsto BDP

mmf
Izvor: Večernje novosti

Kosovo je na petom mestu u svetu po najvećim rezervama uglja, ali to nimalo nije uticalo na energetsku stabilnost. Prema izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda očekuje se da će neto uvoz električne energije na Kosovu biti na 12,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2022. godini, prenosi Reporteri.

U ovom izveštaju se ističe neiskorišćenost prirodnog gasa, iako je povezivanje sa gasovodima koji stižu do Srbije i Severne Makedonije moguće, a Kosovo nije povezano.

"Više cene energenata predstavljaju težak udarac tekućem budžetu Kosova. Uprkos tome što ima pete po veličini svetske rezerve lignita, nizak energetski sadržaj i neadekvatna infrastruktura su u značajnoj meri omeli izvoz, zajedno sa naporima drugih zemalja da smanje emisije ugljenika i da se udalje od upotrebe uglja. Međutim, lignit se koristi za proizvodnju više od 90 odsto električne energije na Kosovu, dok se ostatak proizvodi energijom vetra,iz hidopotencijala i u manjoj meri solarnim panelima. Korišćenje prirodnog gasa praktično ne postoji, bez distributivne mreže za stambene ili komercijalne potrošače. Iako je moguća interkonekcija gasovodima do Srbije i Severne Makedonije, trenutno je nema. Takođe nema lokalnih postrojenja za preradu nafte", navodi MMF.

Prema MMF-u, uvoz nafte su uglavnom rafinisani proizvodi.

"Predviđa se da će neto uvoz energije na Kosovu dostići 12,5 procenata BDP-a iz 2022. godine, 3,5 procentnih poena više u poređenju sa 2021. godinom, uprkos smanjenju uvoza električne energije od 35 procenata i uvoza goriva od 5 procenata", stoji u izveštaju MMF.

U izveštaju se pominje i nefakturisanje električne energije u opštinama na severu Kosova, što je 5 odsto od 20 odsto koliko se ne obračunava.