Muja: Kosovo ne kontroliše energetsku krizu, već samo povećanje cena struje

Armend Muja
Izvor: Reporteri

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Armend Muja rekao je da Vlada Kosova ne može da kontroliše energetsku krizu u zemlji, već da može samo da obeća da neće biti povećanja cene struje proizvedene na Kosovu, prenosi Koha.

"To je energetska kriza koju vlada ne kontroliše. To je energetska kriza uvozne struje, a Vlada jednostavno ne kontroliše cenu uvozne energije. Ali ono što Vlada kontroliše i obećava je da neće biti povećanja cene energije koju proizvodi KEK. Ono što proizvodimo nema cenu. Ali ovaj deo koji moramo da uvezemodobijamo po veoma visokim cenama", rekao je Muja.

On je za KTV Interaktiv rekao da se zalaže za raskid ugovora sa Elektrodistribucijom (KEDS), jer prema njegovim rečima KEDS nije ispunio određene uslove.

"Treba izvršiti konačnu verifikaciju, nedostaju dva revizorska izveštaja da bismo imali potpuniju sliku, do objavljivanja dva izveštaja ali i procesa praćenja RUE. Uveren sam da privatizacija KEDS-a zapravo nije uspela. Nacionalizovao bih ga, raskinuo bih ugovor sa distributivnom mrežom, ne znam za ostale poslanike, isto mišljenje ima i Vlada", izjavio je poslanik Pokreta Samoopredeljenje.

Muja je naglasio da treba sačekati 28. januar da se vidi odluka da li će struja poskupeti ili ne i optužio Regulatornu kancelariju za energetiku da je dozvolila KEDS-u i KESCO-u milionske profite.