Na Kosovu i dalje rastu cene goriva, udruženja potrošača zahtevaće intervenciju Vlade

Gračanica -Kosovo Online
Izvor: Kosovo Online

Cena goriva na Kosovu konstantno rastu što opterećuje građane, a očekuje se dalji rast cena zbog napete situacije između Rusije i Ukrajine. Ako do toga dođe, građani i udruženja za zaštitu potrošača zahtevaće intervenciju vlasti, prenosi Koha.

Predsednik Udruženja naftaša Fadilj Berjani rekao je da je trenutna cena na Kosovu među najjeftinijima u regionu, ali upozorava da će se rast cena nafte nastaviti i da će možda biti na nivoima koji do sada nije viđen.

"Poznato je da cenu određuju berze i proizvodne organizacije. Cena naftnih derivata ne skaču samo na Kosovu već u celom svetu. Ali situacija sa  Ukrajinom i Rusijom takođe utiče na cene. Po svoj prilici, doći će do ekstremnog rasta", rekao je Berjani.

Poskupljenje goriva, kojem prethodi poskupljenje ostalih proizvoda, značajno pogađa građana.

Seljatin Kačaniku iz Udruženja "Potrošač" zahteva da se aktuelna vlast ne pravi slepa i gluva pred rastom cena. On zahteva da se interveniše u fiskalnoj politici, kao i da postoji veći nadzor nad kompanijama koje se bave trgovinom goriva.

"Građani su bankrotirali, 30 odsto onih koji su živeli u siromaštvu sad je bankrotiralo i nemaju novca. Vlada treba da nas sluša i da ne živi daleko od nas. Moraju da koegzistiraju sa nama, a ne da debatuju sa distance“, ​​rekao je on.