Na Kosovu zatvaranje preduzeća nanosi štetu 10-15 miliona evra dnevno

Zatvorena radnja
Izvor: Kosovo Online

Zatvaranje poslovnih aktivnosti na dva dana, kao mera za sprečavanje širenja koronavirusa, košta ekonomiju od 10 do 15 miliona evra dnevno, navode iz poslovne zajednice na Kosovu, prenosi Koha.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići rekao je, posle sastanka sa predstavnicima privrede, da mere koje je preduzela vlada smatraju neophodnim, ali da uopšte nisu konsultovani po tom pitanju.

"Mere su neophodne, ali imamo problem sa nedavnim merama koje nisu bile koordinisane i nisu konsultovane sa poslovnom zajednicom, iako one u velikoj meri utiču na tu zajednicu. Zatvoreno je više od 20.000 preduzeća. Te mere utiču na preduzeća. Imaće štetu koja u jednom danu može dostići i do 10-15 miliona", istakao je Rukići.

Prema njegovim rečima, ta sredstva se više neće trošiti na Kosovu u narednim danima, jer su mnogi građani otišli ​​u zemlje regiona da provedu vikend.

Rukići je, kao  problem istakao i kasnu najavu mera, jer je vlada najavila u petak popodne da će preduzeća biti zatvorena od petka uveče do ponedeljka ujutro, kao i stavljanje pod karantin sedam opština.

Poslovna zajednica ocenila je sprovođenje tih mera teškom, jer prema njima institucije nisu tumačile čija su to mala tržišta, koja prema odluci mogu da rade.

Rukići je takođe rekao da Kosovo ne sledi primere drugih u svetu, gde se za svaku meru koja bi mogla da našteti ekonomiji, istovremeno preduzima i mera finansijske stimulacije.

Na Kosovu je u petak bio najteži dan u pogledu zaraženih koronavirusom, kada je za 24 sata registrovano 728 novih slučajeva.