Nedostatak električne energije “tera” strane investitore sa Kosova

KEDS
Izvor: Koha ditore

Prema najnovijem izveštaju američkog Ministarstva spoljnih poslova o klimatskim promenama, objavljenom 9. septembra, Kosovo ima potencijal da privuče direktne strane investicije, međutim, kako se naglašava u tom izveštaju, jedan od problema koji koči dolazak stranih investitora jeste nepouzdana isporuka električne energije.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, strane investicije smanjivale su se tokom godina, pokazali su zvanični podaci Centralne banke Kosova.

Burim Piraj vlasnik mesne industrije "Meka", stalno se suočava sa smanjenjem električne energije.

Nedostatak električne energije, kaže, uzrokuje mu ogromne materijalne gubitke u poslu.

"Povremeno dolazi do planiranih prekida isporuke električne energije, ali i neplanski. Prekid napajanja uzrokuje velike probleme jer prekida proizvodni proces, a zatim mašine dok ne uđu u proizvodnju gube vreme i prouzrokuju materijalne gubitke”, rekao je Piraj.

Kako je dodao, od 1999. do danas u svoj posao je uložio mnogo, a da ima potrebnu električnu energiju, mogao bi da zaposli 50 novih radnika.

"Nedostatak struje jedan je od razloga nezaposlenosti“, rekao je Piraj za Radio Slobodna Evropa.

Inače, na Kosovu je za snabdevanje električnom energijom odgovoran operater snabdevanja električnom energijom (KESCO) i operater distribucije električne energije (KEDS).

Portparol KEDS-a Viktor Bužala napominje da na Kosovu postoji stabilno snabdevanje električnom energijom, a prekida može biti samo u određenim slučajevima kada dođe do kvara na mreži i kada treba izvršiti renoviranje.

"Stanje snabdevanja električnom energijom je prilično stabilno. Već mnogo godina, KEDS nije primenio sniženja ni za jednog kupca, isporuka se nastavlja bez prekida. Nasledili smo mrežu u vrlo zastarelom stanju, ali ova mreža je poboljšana. Ostvaren je značajan napredak, kako se navodi u izveštaju Svetske banke o poslovanju. Samo u dva slučaja može doći do prekida napajanja zbog atmosferskih faktora i kada intervenišemo radi poboljšanja te mreže, odnosno kada se investira“, kaže Buzhala, dodajući da preduzeća imaju prioritet u pogledu stabilnog snabdevanja električnom energijom.

Bužala dodaje da je KEDS poslednjih godina uložio u energetsku mrežu 150 miliona evra.

Starost elektrana na Kosovu se navodi kao veliki problem. Elektrana "Kosova A" datira iz 60-ih, dok je elektrana "Kosova B" iz 80-ih godina prošlog veka.

Već dugi niz godina Kosovo ima projekat za izgradnju nove elektrane "Kosova e Re" snage 500 megavata, projekat za koji se smatra da bi Kosovu rešio problem sa električnom energijom.

Ali, kao takav, ovaj projekat se možda uopšte neće realizovati, budući da se američka kompanija "Kontur Global", koju je vlada izabrala za izgradnju elektrane, već povukla iz plana izgradnje elektrane.

Kontur Global je u martu ove godine odustao od planova za izgradnju elektrane, jer kompanija u budućnosti ne namerava da gradi projekte uglja, ali je takođe pomenuo političke promene koje su se dogodile na Kosovu, dodajući da se bivši premijer Aljbin Kurti javno usprotivio projektu.