Nikolić: Sporazum veliki ekonomski dobitak, "Mini šengen" prvi donosi rezultat

radojka nikolić
Izvor: Tanjug

Vašingtonski sporazum je ekonomski veliki dobitak, jer Srbija i region mogu da računaju na pomoć za brži privredni razvoj, a prve rezultate mogao bi da donese pomak oko "Malog šengena", rekla je za Tanjug glavna urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar" Radojka Nikolić.

Ona naglašava da je Zapadni Balkan najnerazvijeniji deo Evrope i potrebna je združena pomoć i SAD i EU za brži ekonomski razvoj regiona.

"Mi smo najnerazvijeniji deo Evrope i sami iz ovoga da izađemo ne možemo. Zato svaka vrsta sporazuma gde ovde dolazi novac, gradi se infrastruktura, bilo koja vrsta pomoći da preskočimo malo brže tu stepenicu koju sada imamo, i da krenemo u brži privredni i ekonomski razvoj, predstavlja za nas veliki dobitak", rekla je Nikolić.

Dodaje da se na brži razvoj i približavanju krugu razvijenih zemalja može računati u srednjoročnom periodu.

"Poznate su procene Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda da nam tempom razvoja od četiri posto godišnje treba 40 godina da dođemo do nivoa srednjeg razvoja koji ima EU. Ovo jeste jedan dobar stimulans, dobar impuls, da malo brže krenemo napred", navodi Nikolićeva.

U dogovorenom vidi podsticaj da se zemlje Zapadnog Balkana malo više integrišu, da tržišta bolje funkcionišu, da su povezanija, na dobrobit svih koji se nalaze na toj teritoriji.

"Mini šengen je inicijativa koja može najpre da ima najveće rezultate. Doći će i američki fond ali to je nešto na šta možemo da računamo na srednji rok", napomenula je Nikolić.

Dodaje da ono što mi možemo na Zapadnom Balkanu je da odmah imamo korist od "mini Šengena" u smislu da otvorimo međusobno granice i da uklonimo međusobno barijere.

"Mi smo tu gde smo, u našem okruženju, i ako sami međusobno ne uradimo više, da nam saradnja bude bolja i uspešnija, i da sami međusobno imamo više koristi - ne vredi mnogo da nam pomažu sa strane. Ništa gore nema od barijera koje međusobno postavite prema komšijama", ocenila je Nikolić.

Kao dokaz da nam treba bolja saradnja navodi podatak da je izvoz svi zemalja šest zemalja Zapadnog Balkana zajedno 34 milijarde evra, a Slovenija sama ima izvoz od 37 milijardi evra.

Ona smtatra da detalje obaveza preuzetih Vašingtonskim sporazumom oko energetske diversifikacije treba tek proučiti pošto nisu baš eksplicitno navedeni.

"Ono što je interes Srbije je da u energetskom pogledu bude bezbedna ali ne po nekoj paprenoj ceni kao što znamo da je skupa nafta koju Amerika proizvodi iz škriljaca. Tu treba biti oprezan, a mi jesmo energetski zavisni. Bolje bi bilo da sami proizvodimo malo više, ali i da vodimo računa o ceni", kaže Radojka Nikolić.

Za obavezu preuzetu oko 5G mreže kaže bi trebalo znati mnogo detalja koji se odnose na tu infrastrukturu.

"Mi smo u neke sporazume već ušli i sa Kinezima. Ostaje da se iskristališe kako će funkcionisati. Nadam se da će odgovorni u državi za taj sektor naći neki balans koji će zadovoljiti sve strane zato što su male zemlje uvek u poziciji da su na klackalici i da moraju mnogo da balansiraju", zaključila je Nikolić.